Події

Зеленський вимагає від правоохоронців покласти край вирубуванню лісу на Харківщині

Президент України Володимир Зеленський вимагає від правоохоронних органів припинити масштабне незаконне вирубування лісів у Харківській області.

"Я вас прошу звернути особливу увагу й розібратися з цим питанням... Вам просто треба сісти за один стіл, розібратися і припинити вирубування лісу на Харківщині. Тому що ви знаєте, що в нас лише один вихід: якщо ви цього не зможете зробити, то на ваших місцях з'являться інші люди", - сказав Зеленський, підбиваючи підсумки наради в Харкові в середу.

Він зазначив, що проблема незаконного вирубування лісів характерна для всієї України, але в Харківській області вона стоїть особливо гостро, оскільки в області тільки ліси вкривають 12% території (в Україні цей показник становить 15%).

Директор ДП "Жовтневий лісгосп" Руслан Чагаровський, виступаючи на нараді, розповів, що після нещодавнього повернення на посаду розпочав проведення ревізії та виявив багатотисячні збитки внаслідок незаконного вирубування.

"У Жовтневому лісовому господарстві ми зробили ревізію 10% від усієї площі. Ми знайшли 80 млн грн збитків. Це понад 8 тис. куб. метрів деревини. За нашими підрахунками, коли ми зробимо повну ревізію лісгоспу ... приблизно це буде близько 200 млн грн", - сказав Чагаровський.

На його думку, в масштабах Харківської області збитки від незаконного вирубування лісів можуть становити 1 млрд грн.

Він також повідомив, що в ніч на середу невідомі підпалили гараж його дружини та машину, що стояла в ньому. Чагаровський пов'язав цей підпал зі своєю боротьбою з незаконними вирубуваннями.

Відповідаючи на запитання Зеленського, хто "кришує" чорних "лісорубів", Чагаровський назвав директора Гутянського лісгоспу Віктора Сису. Це саме господарство назвав в.о. глави Держекоінспекції Ігор Яковлєв серед тих, хто не пускав інспекторів для проведення перевірки. Дізнавшись, що Сиси немає в залі (за словами головного інженера господарства, директор був у відрядженні), Зеленський захотів зателефонувати йому. Головний інженер сказав, що із Сисою немає зв'язку. Після цього Зеленський зателефонував Сисі сам і, дізнавшись, що той перебуває в Києві, запросив його в четвер на 10:00 до Офісу президента.

Зеленський також вимагав від правоохоронців, присутніх у залі, перевірити причетність Сиси, колишнього начальника управління Держкомзему Юрія Саніна, а також Ігоря Антипенка до незаконних вирубувань лісу й гарантувати безпеку Чагаровському та його родині.

Реклама
Реклама

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

ОСТАННЄ