18:11 18.07.2019

Європейський альянс за самовизначення корінних народів підтримав кримських татар в ЕМПКН

2 хв читати
Європейський альянс за самовизначення корінних народів підтримав кримських татар в ЕМПКН

Європейський альянс за самовизначення корінних народів розповсюдив серед членів Експертного механізму ООН з прав корінних народів (ЕМПКН), членів Постійного форуму ООН з питань корінних народів документ на підтримку кримських татар, повідомляє Кримськотатарський ресурсний центр.

Скан-копію відповідного документа на своїй сторінці у Facebook оприлюднив голова правління Кримськотатарського ресурсного центру, член меджлісу кримськотатарського народу Ескендер Барієв.

У зверненні за підсумками 12-ї сесії Експертного механізму з прав корінних народів, що відбулася 15-19 липня в Женеві, зазначено, що кримські татари, кримчаки та караїми найбільш постраждали від анексії Криму РФ у 2014 році; понад 20 тисяч із них стали внутрішньо переміщеними особами "внаслідок тривалих репресій і дискримінації з боку де-факто російської влади". Наведено приклади арештів та вироків стосовно представників кримськотатарського народу.

"Як правозахисні організації, що глобально підтримують корінні народи, ми приєднуємося до правозахисних груп і західних урядів, щоб засудити цю відкриту кампанію репресій з боку залежної від РФ влади проти кримських татар та інших, хто мирно реалізовував своє право висловлювати свою думку. Ми закликаємо Росію та її фактичну владу в Криму виконувати всі зобов'язання у рамках міжнародного права як окупаційна влада, що контролює Крим", - йдеться в документі.

У ньому зазначено, що РФ, як і Україна, є підписантом Декларації Організації Об'єднаних Націй про права корінних народів та зобов'язана повністю застосовувати його щодо кримських татар. "Крім того, ми закликаємо всі країни вимагати розслідування випадків зникнення кримських татар, звільнення політичних в'язнів і зняти заборону меджлісу", - йдеться у зверненні.

Європейський альянс за самовизначення корінних народів також визнав, що в проектах доповідей до сесії Експертного механізму було повністю проігноровано кримську проблематику, й у зв'язку з цим наполегливо закликає взяти до уваги порушення прав представників корінних народів півострова.

Експертний механізм з прав корінних народів створила Рада з прав людини ООН у 2007 році, він є допоміжним органом, який надає Раді експертні знання та консультації з прав корінних народів, викладених у Декларації ООН про права корінних народів. Дослідження та рекомендації Експертного механізму покликані забезпечити краще розуміння положень декларації та запропонувати конкретні дії, до яких держави, корінні народи, громадянське суспільство, міжнародні організації, національні правозахисні установи та інші можуть вдатися для їх реалізації.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Україна в травні-червні має вийти на підписання двосторонніх безпекових угод зі США, деякими країнами Північної Європи та Балтії - Зеленський

Окупанти вдарили по Харкову, постраждалих немає - мер

На відео вбивства поліцейського на Вінниччині присутні військовослужбовці однієї з в/ч Сухопутних військ - Командування

Для України важлива участь Бразилії в першому Глобальному саміті миру - Зеленський

Кількість загиблих унаслідок ворожого обстрілу Вовчанська збільшилася до двох осіб

На прикордонному переході "Рава-Руська - Гребенне" з неділі частково відновлять пропуск вантажівок - Держприкордонслужба

Укргідрометцентр попереджає про сильні дощі та заморозки на заході країни

ОК "Південь" сприяє правоохоронцям у затриманні вбивць поліцейського на Вінниччині, підозрювані понад рік не служать у 28 ОМБр

"Укрзалізниця" повертає "Інтерсіті+" в Одесу в тестовому режимі

Віцеканцлер Німеччини Габек відвідав Миколаївську область

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА