Події

ICU заявляє про обшук НАБУ у справі "Роттердам+", розцінює його як політичний тиск

Національне антикорупційне бюро України (НАБУ) здійснює обшуки в центральному офісі інвестиційної групи ICU в Києві, компанія заявляє, що раніше повністю задовольнила всі запити НАБУ на надання інформації, і розцінює ці слідчі дії "не інакше як спробу чинити на неї тиск, який має явний політичний контекст".

"Причиною цього тиску ICU вбачає невдоволення нинішньої влади та її оточення реформами, проведеними їхніми попередниками, деякі з яких раніше працювали в ICU", - йдеться в заяві компанії в п'ятницю.

У ній зазначено, що група працює в штатному режимі, проте в цьому разі зазнає супутніх збитків, будучи суб'єктом економічної діяльності і не маючи жодного стосунку до політичних процесів у країні.

Згідно з повідомленням ICU, обшук здійснюється в рамках так званої справи "Роттердам+" - відкритого в березні 2017 року кримінального провадження стосовно посадових осіб Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг за фактом можливого порушення (№52017000000000209).

"Як законослухняна компанія, ICU повністю сприяла правоохоронцям, укотре надавши всі затребувані документи. Претензії з боку правоохоронних органів щодо цих операцій до компанії не надходили", - йдеться в заяві.

Заснована в 2006 році фахівцями з ING інвестгрупа ICU - незалежна фінансова група, що надає брокерські послуги, послуги з управління активами та приватним акціонерним капіталом. Спеціалізується на ринках Центральної та Східної Європи. Під її управлінням перебувають активи обсягом понад $500 млн.

Власником групи є її топ-менеджмент: керуючим партнерам Макару Пасенюку та Костянтину Стеценку належить відповідно 45,011005% та 44,992663% акцій, ще 9,996332% - екс-міністру енергетики та вугільної промисловості Володимиру Демчишину. Іще донедавна співвласник компанії Олександр Вальчишен у 2019 році продав свій пакет 6,58474% керуючим партнерам.

Раніше співвласником і головою ради директорів групи була Валерія Гонтарева, яку за пропозицією п'ятого президента Петра Порошенка парламент у червні 2014 року затвердив на посаді глави Національного банку України.

Окрім цього, деякий час в ICU працював Дмитро Вовк, який згодом очолив НКРЕКП.

Як повідомлялося, Солом’янський райсуд Києва на початку 2018 року надав НАБУ доступ до документів ICU Investment Management Ltd. щодо купівлі в інтересах будь-яких осіб євробондів ДТЕК у період із березня 2015 року до квітня 2016 року і їх продажу з квітня 2016 до кінця 2017 року.

"У ході проведення досудового розслідування встановлено, що компаніями - ICU Investment Management Ltd., CIS Opportunities Fund SPC Ltd. та Global Opportunities Fund SPC Ltd., що входять до групи компаній ICU, де раніше працював голова НКРЕКП, у період із вересня 2015 року по травень 2016 року (період розроблення Порядку формування прогнозованої оптової ринкової ціни (ОРЦ) електроенергії) на Ірландській фондовій біржі здійснювалось придбання цінних паперів, емітентом яких є DTEK Finance plc", - йдеться в судових матеріалах.

За даними НАБУ, після прийняття НКРЕКП Порядку формування прогнозної ОРЦ електроенергії (формули "Роттердам+") вартість куплених ICU євробондів ДТЕК зросла на 60%.

"Вищевказані факти можуть свідчити про те, що завдяки прийняттю головою та членами НКРЕКП постанови №289 вартість придбаних ICU Investment Management Ltd., CIS Opportunities Fund SPC Ltd. та Global Opportunities Fund SPC Ltd. єврооблігацій DTEK Finance plc. значно зросла, що дозволило невстановленим слідством особам, в інтересах яких діяла НКРЕКП, отримати надприбутки", - констатується в підготовлених НАБУ матеріалах. В ICU спростовують усі обвинувачення і заявляють: усі операції були ринковими і здійснені в повній відповідності до законодавства.

НАБУ підозрює членів НКРЕКП у змові в інтересах генкомпаній під час затвердження формули "Роттердам+".

НКРЕКП почало застосовувати новий порядок формування прогнозної ОРЦ на електроенергію з квітня 2016 року.

В Україні інвестгрупі ICU належить банківська група "Авангард", до якої, окрім однойменного банку, входять також ТОВ "Інвестиційний капітал Україна", компанія з управління активами (КУА) "Інвестиційний капітал Україна", КУА - Адміністратор пенсійних фондів "АПінвест". У її складі також відкритий пенсійний фонд "Династія", закритий недиверсифікований корпоративний інвестфонд (ЗНКІФ) "Інвестиційний капітал - стабільне зростання" і венчурні КІФ "Відновлення", "Інфініті профіт" та Адвентура".

ICU в 2018 збільшила активи під управлінням в Україні на 14% - до 3,5 млрд грн.

Реклама
Реклама

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

ОСТАННЄ