Події

На Донбасі опівночі має розпочатися перемир'я

Припинення вогню в Донецькій і Луганській областях має розпочатися о 00.01 в ніч на неділю, 21 липня. Домовленість про це була досягнута 17 липня на засіданні в Мінську Тристоронньої контактної групи з врегулювання ситуації на Донбасі.

"Тристороння контактна група за участю представників ОРДЛО, визнаючи позитивний вплив практики підтвердження відданості режиму припинення вогню, відзначаючи важливість забезпечення миру та спокою для населення, а також з огляду на раніше досягнуті угоди і зобов'язання сторін підтверджує свою повну прихильності всеохоплюючого, сталого і безстрокового припинення вогню, з опівночі 21 липня 2019 за київським часом", - повідомила Оліфер за підсумками засідання ТКГ у середу, уточнивши, що, згідно з домовленостями, перемир'я має розпочатися о 00.01 21 липня.

Наступного дня, 18 липня, представник України в робочій підгрупі з політичних питань Тристоронньої контактної групи (ТКГ) з врегулювання ситуації на сході України Роман Безсмертний повідомив, що домовленість про безстрокове припинення вогню на Донбасі з 21 липня вперше передбачає заборону на будь-яке ведення вогню і відповідальність сторін за його порушення. За його словами, сторони, по суті, "публічно беруть на себе зобов'язання не вести вогонь упродовж означеного періоду".

Водночас, за його словами, заборона на будь-яке ведення вогню, що набирає чинності з 21 липня, не означає заборони на вогонь у відповідь з аналогічної зброї. "Якщо ворог порушить "режим тиші", він отримає адекватну відповідь. З аналогічної зброї ... або всі мовчать з усіх боків, і настає тиша. Або в разі порушення тиші відкривається вогонь", - пояснив Безсмертний.

Реклама
Реклама

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

ОСТАННЄ