08:20 25.07.2019

Трамп наклав вето на резолюції Конгресу, що блокують продажі зброї Саудівській Аравії

2 хв читати
Трамп наклав вето на резолюції Конгресу, що блокують продажі зброї Саудівській Аравії

Президент США Дональд Трамп наклав вето на три резолюції Конгресу, які повинні були заборонити продаж зброї до Саудівської Аравії і Об'єднаних Арабських Еміратів.

"Ці резолюції послаблять глобальну конкурентоспроможність Америки і завдадуть шкоди важливим відносинам, які ми поділяємо з нашими союзниками і партнерами", - йдеться в повідомленнях Трампа, опублікованих Білим домом.

"Замість того щоб витрачати час і ресурси на такі резолюції, я закликаю Конгрес направити свої зусилля на підтримку нашої роботи з досягнення миру шляхом врегулювання конфлікту в Ємені за допомогою переговорів", - випливає з публікації.

Лідер сенатської більшості Мітч Макконнелл повідомив про вето президента верхній палаті Конгресу і призначив голосування щодо нього до 2 серпня.

Як очікується, Конгрес не матиме більшості в дві третини, необхідної для подолання президентського вето.

Це вже третій раз, коли Трамп використовував своє право вето.

У травні держсекретар США Майк Помпео, пославшись на погрози з боку Ірану, доручив держдепу здійснити 22 продажі зброї до Саудівської Аравії, Об'єднаних Арабських Еміратів і Йорданії без звичайного 30-денного періоду розгляду в Конгресі. Цей крок розлютив законодавців, які звинуватили адміністрацію Трампа в спробі обійти Конгрес.

20 червня Сенат, незважаючи на контроль Республіканської партії, проголосував за резолюції, що блокують продажі.

У середині липня резолюції підтримали в Палаті представників США. Після чого законопроект надійшов на підпис президенту.

Ініціатива щодо блокування цих збройових угод відображає зростаюче розчарування на Капітолійському пагорбі американо-саудівськими відносинами, які зіпсувалися в зв'язку з участю Саудівської Аравії в багаторічній громадянській війні в Ємені і вбивством журналіста видання The Washington Post Джамаля Хашкаджі в 2018 році.

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА