Події

Поліція класифікувала дії учасників акції до роковин нападу на Гандзюк як хуліганство

Правоохоронці класифікують як хуліганство дії учасників громадської ініціативи "Хто замовив Катю Гандзюк" у Херсоні, які в середу провели акцію, приурочену до роковин нападу на херсонську активістку Катерину Гандзюк, повідомляє поліція Херсонської області.

"Сьогодні в Херсоні близько 50 громадян провели акції перед адміністративними будівлями Головного управління Національної поліції в Херсонській області, Херсонської обласної державної адміністрації та біля приватних будинків місцевих жителів. Під час акцій учасники застосовували димові шашки, фаєри, піротехнічні засоби та розмальовували стіни будівель різними написами. Інформацію про події зареєстровано в журналах Єдиного обліку Херсонського відділу та Корабельного відділення поліції. Дії мітингувальників поліція кваліфікує, як хуліганство", - повідомляється на сторінці облполіції в соцмережі Facebook.

Наразі тривають перевірки, вивчаються матеріали та встановлюються особи учасників акції для надання правової оцінки їхнім діям, зазначають у поліції.

Як повідомлялося, в середу учасники ініціативи "Хто замовив Катю Гандзюк" провели в Херсоні акцію, яка розпочалася біля будівлі Головного управління Нацполіції в Херсоні. Учасники мітингу підпалили фаєри та розмістили на стіні будівлі поліції символічну табличку "Вулиця Катерини Гандзюк, 4".

Наступним пунктом учасників акції був дім, де проживає фігурант розслідування, екс-помічник народного депутата Ігор Павловський. На фотографіях, розміщених на сторінці "Хто замовив Катю Гандзюк" у Facebook, зафіксовано розмальовані стіни огорожі з написами "Тут живе вбивця".

Третя зупинка активістів була біля будинку екс-заступника голови Херсонської облдержадміністрації Євгена Рищука. На відео у Facebook видно, як учасники мітингу у балаклавах палять фаєри і також пишуть на стінах будинку "Тут живе вбивця".

Останнім пунктом маршруту учасників акції була будівля Херсонської обласної ради, яку очолює фігурант справи Владислав Мангер; поліція спробувала перешкодити активістам залишити написи на стінах.

31 липня 2018 року в Херсоні невідомий облив концентрованою сірчаною кислотою активістку Гандзюк біля її будинку. Постраждалу з опіками доправили до місцевої лікарні, але незабаром перевели до медзакладу Києва. 4 листопада Гандзюк померла.

Було затримано п'ятьох підозрюваних у замаху на Гандзюк, зокрема чоловіка, зафіксованого на відео з камер спостереження як покупця сірчаної кислоти.

7 травня 2019 року Генпрокуратура України затвердила й направила до суду обвинувальний акт у кримінальному провадженні стосовно п'ятьох осіб, обвинувачених у заподіянні тяжких тілесних ушкоджень, які спричинили смерть Гандзюк. 6 червня Покровський районний суд Дніпропетровської області затвердив угоду зі слідством п'ятьох обвинувачених і призначив їм покарання у вигляді позбавлення волі.

Перед цим 28 січня 2019 року батько загиблої Віктор Гандзюк на засіданні ТСК Верховної Ради з контролю над розслідуванням нападів на громадських активістів заявив, що з підозрюваним співпрацюють голова Херсонської облради, член партії "Батьківщина" Владислав Мангер, голова Херсонської обласної державної адміністрації, член "Блоку Петра Порошенка" Андрій Гордєєв та його заступник Євген Рищук.

У свою чергу телепроект "Слідство.Інфо" з посиланням на постанову суду повідомив, що 16 липня 2019 року Генпрокуратура виділила підозрюваних Мангера і Левіна в окреме кримінальне провадження і зупинила його через те, що один із фігурантів - Левін – перебуває в розшуку, і поки що немає можливості проводити щодо нього слідчі дії в Україні.

Реклама
Реклама

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

ОСТАННЄ