13:41 21.08.2019

Понад 80% українців вважають себе патріотами своєї країни

3 хв читати
Понад 80% українців вважають себе патріотами своєї країни

Патріотами своєї країни вважають себе 83% громадян України (майже стільки ж, як і в 2018 році), повідомила соціологічна група "Рейтинг" результати опитування, проведеного в серпні 2019 року.

11% опитаних не вважають себе патріотами України, ще 6% не змогли відповісти.

"Цього року порівняно з попередніми дослідженнями зафіксовано найбільшу кількість тих, хто вибрав однозначну відповідь на це запитання (60%)", - зазначається в прес-релізі.

У всіх макрорегіонах України загальна кількість патріотично налаштованих громадян перевищує 75%: на Заході таких 86%, в Центрі - 85%, на Сході - 79%, на Півдні - 78%.

Крім того, за період досліджень зафіксовано найбільшу кількість тих, хто підтримав би проголошення незалежності України, якби сьогодні перед ними постав такий вибір - 82% (у 2012 році таких було 62%). Лише 12% висловили протилежні міркування, ще 6% не змогли дати відповідь.

Найбільше тих, хто підтримав проголошення незалежності України, на Заході (92%). У Центрі таких респондентів 85%, на Півдні - 75%, на Сході - 69%. Тих, хто дотримується протилежної думки, більше в південно-східних областях (від 20 до 23%).

"Також переважно більше тих, хто не підтримав би сьогодні незалежність нашої держави серед старшого покоління і бідних верств населення. Підтримка незалежності чітко корелює з почуттям патріотизму: чим вище рівень патріотичних почуттів, тим більше вони підтримують проголошення незалежності України", - наголошується в прес- релізі.

Зберігається значний відсоток тих, хто ідентифікує себе насамперед як громадянина України: в 2010 році тих, хто міг себе так назвати було 57%, а в цьому році - 65%.

"Цього року зафіксовано найменшу за час досліджень кількість тих, хто ідентифікував себе як жителя свого регіону, міста, села (15%), також зменшилася кількість тих, хто вибрав би альтернативу "просто людина" (18% в цьому році, 29% - в минулому році)", - зазначено в прес-релізі.

Крім того, трохи зріс проти минулого року відсоток тих, хто назвав би свою національність (16%). Ще 10% відсотків ідентифікують себе передусім за сімейною роллю, 8% - як радянську людину, 7% - як європейця, ще 6% - громадянина світу, близько 3-4% назвали б свої релігійні переконання або професію.

"Громадянин України" як ідентифікатор є домінантним у всіх регіонах України, водночас на Заході таких респондентів найбільше - 72%, у Центрі вибрали цю альтернативу - 66%, на Півдні - 62%, на Сході - 51%. Також вона більш характерна для молодших респондентів та чоловіків. А для жінок за результатами опитування переважно важливіше ідентифікація за сімейною роллю", - повідомили в "Рейтингу".

Ідентифікація "просто людина" більш популярна серед жителів Центру і Півдня, а "житель свого регіону", "сімейна роль" - для жителів Сходу. Також асоціація з "радянською людиною" властива більше жителям південного і східного макрорегіонів, людям старшого віку і бідному населенню. Більш ототожнюють себе з "європейцями" забезпечені особи, а з "громадянином світу" - молоді респонденти.

Аудиторія опитування: населення України від 18 років і старше. Вибірка репрезентативна за віком, статтю, регіонами і типом поселення. Вибіркова сукупність: 2000 респондентів. Особисте формалізоване інтерв'ю (face-to-face). Помилка репрезентативності дослідження: не більш як 2,2%. Терміни проведення: 7-12 серпня 2019 року.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА