17:33 22.08.2019

Уряд України затвердив порядок надання державних грантів на науку

2 хв читати
Уряд України затвердив порядок надання державних грантів на науку

Кабінет Міністрів України затвердив порядок надання державного фінансування на науку у формі грантів.

"Відтепер державне фінансування науки в Україні може відбуватися у формі грантів - це дасть змогу більше зорієнтувати дослідження на потреби держави та розширити канали державної фінансової підтримки науковцям", - йдеться в повідомленні прес-служби Міністерства освіти і науки.

У міністерстві нагадують, що до цього держава фінансувала науку двома способами: бюджетне фінансування діяльності наукових установ та укладення договорів на виконання розробок.

"В обох випадках держава є замовником і кінцевим власником результатів. Це, по-перше, суттєво обмежує можливості впровадження створених технологій. А, по-друге, іноді викликає сумніви, чи доцільно державі бути власником прав інтелектуальної власності на розробки в інтересах галузей, які давно вже приватизовані", - зазначають у відомстві.

Наголошується, що грантова підтримка - це своєрідний спосіб державно-приватного партнерства - вчених і суспільства - у сфері науки і технологій, з його допомогою держава зможе стимулювати дослідницьку активність за обраними пріоритетами в інтересах усього суспільства.

"Майнові права на інтелектуальну власність, яка буде створена під час досліджень за рахунок грантів, належатимуть самим науковцям, а не державі. Придбане обладнання також залишатиметься у власності отримувачів грантів", - констатують у Міносвіти.

Гранти надаватимуться виключно на конкурсній основі й не більше ніж на три роки. Порядок відбору визначатиме сам грантодавець, попередньо погодивши його з Міносвіти. Конкурс відбуватиметься за чітко визначеними етапами, зокрема, оголошення про відбір, його умови та результати мають обов'язково оприлюднюватися на сайті грантодавця та міністерства.

Державні субсидії можна буде надавати на наукові дослідження та розробки; проекти міжнародної співпраці; розвиток матеріально-технічної бази; наукове стажування; наукові конференції, турніри, інші науково-комунікативні заходи, а також заходи з популяризації науки; доступ до науково-технічної інформації та наукової літератури.

Серед отримувачів гранту можуть бути і наукові ліцеї, що дасть змогу додатково підтримати талановитих школярів.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА