Події

Обшуки в Міжнародному інвестиційному банку не мали законних підстав

В. о. голови правління Міжнародного інвестиційного банку Юрій Білоконь заявляє, що слідчі Державного бюро розслідувань, які спільно зі співробітниками поліції проводили в п'ятницю слідчі дії в офісі банку, не мали на це жодних законних підстав, повідомляється на сайті телеканалу "Прямий".

"Сьогодні відбулись слідчі дії. Проводили ці слідчі дії представники ДБР із залученням працівників поліції. Хочу сказати про те, що ми не погоджувались з таким форматом проведення дій, оскільки ніяких законних підстав для проведення таких слідчих дій, у такому саме форматі із залученням представників Національної поліції та блокуванням роботи банку не було", - сказав Білоконь журналістам у п'ятницю

"Ці дії не стосувались діяльності банку і проводились стосовно одного з клієнтів банку, який обслуговується в нашому банку. Ніяких претензій до банку і до цього клієнта - немає. (...) Виїмка документів, які сьогодні вилучали по цьому клієнту, вже відбулася, і вони були надані добровільно банком ще в серпні. Тому все, що відбувалось сьогодні, мало формат певного шоу, напевно", - додав він.

В. о. голови правління Міжнародного інвестиційного банку висловив сподівання, що те, що сталося в п'ятницю, є поза політичною площиною. "Ми перебуваємо поза політикою. Банк направлений на те, щоб обслуговувати своїх клієнтів, відповідно в рамках чинного законодавства діяти", - заявив Білоконь.

Раніше, в п'ятницю, ДБР провело обшуки в Міжнародному інвестиційному банку у рамках розслідування справи про купівлю-продаж заводу "Кузня на Рибальському".

Як повідомлялося, в травні 2019 року колишній заступник глави Адміністрації президента України часів Віктора Януковича Андрій Портнов заявив, що має намір подати до ДБР заяви про нібито вчинення злочинів п'ятим президентом Петром Порошенком і його оточенням. Зокрема, за його словами, йдеться про панамські офшори, розкрадання в армії, а також оборонне замовлення "Кузні на Рибальському".

23 травня директор Державного бюро розслідувань Роман Труба повідомив, що ДБР вивчає заяву Портнова про скоєння економічного злочину Порошенком. За його словами, в цій заяві йдеться про скоєння "певних економічних злочинів, які пов'язані з "Ленінською кузнею" (нині - "Кузня на Рибальському").

3 липня Портнов повідомив, що суд задовольнив клопотання слідчих про доступ до документів на підприємствах "Кузня на Рибальському" і телеканалі "Прямий". "Фабула - відмивання злочинних доходів, офшори, оформлення акцій на підставних осіб і несплата податків", - пояснив Портнов.

25 липня Порошенко на допиті в ДБР давав пояснення, що стосуються угоди про купівлю-продаж заводу "Кузня на Рибальському".

Восени 2018 року бізнесмен Сергій Тігіпко придбав у Порошенка ПрАТ "Завод "Кузня на Рибальському" (Київ).

АТ "Міжнародний інвестиційний банк" зареєстровано в березні 2008 року. Головними акціонерами банку на 1 січня 2019 року були: Петро Порошенко - 60%, Ігор Кононенко - 14,94%, Олег Гладковський і Олег Зимін по 9,908% у кожного, Катерина Ворушиліна та Сергій Ворушилін по 2,5994% та 2,5984% відповідно, Олексій Порошенко - 0,006110%, Юлія Гладковська - 0,000001%.

Реклама
Реклама

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

ОСТАННЄ