06:22 17.09.2019

В Ізраїлі відбудуться другі за рік вибори в Кнесет

3 хв читати
В Ізраїлі відбудуться другі за рік вибори в Кнесет

Громадяни Ізраїлю у вівторок вирушать на виборчі дільниці, щоб віддати свій голос на виборах до парламенту.

Більшість виборчих дільниць працюватимуть з 7:00 до 22:00 за місцевим часом. В Ізраїлі налічується біля 6 млн жителів, що володіють правом голосу на виборах.

Це вже другі парламентські вибори в Ізраїлі поточного року. Перші відбулися в квітні, проте тоді основні конкуренти - права партія Нетаньягу "Лікуд" і ліва опозиційна "Кахоль-Лаван" - отримали однакову кількість місць у Кнесеті, по 35. В результаті прем'єр-міністр Ізраїлю Біньямін Нетаньяху не зміг сформувати правлячої коаліції. Парламент був розпущений.

Усього в Кнесеті 120 місць, термін його повноважень становить чотири роки. Після виборів Кнесету президент Ізраїлю доручає лідеру однієї з партій формування уряду. Уряд для початку роботу повинен отримати довіру більшості членів Кнесету - тобто мінімум 61 чоловік з 120.

Згідно з останніми опитуваннями, основна боротьба на виборах у вересні знову розгорнеться між партією "Лікуд" Нетаньягу і опозиційним альянсом "Кахоль-Лаван". Опитування показують, що партії можуть отримати приблизно рівну кількість місць в ізраїльському парламенті.

Так, наприклад, газета "The Jerusalem Post" під заголовком "Останні опитування пророкують другу тупикову ситуацію" раніше опублікувала підсумки дослідження організації Smith Research. Згідно з цим опитуванням "Лікуд" зможе забезпечити собі 33 місця в парламенті, а "Кахоль-Лаван" - 32 місця. Ще 12 місць можуть відійти партії "Загальний список", дев'ять - партії "Яміна", по вісім - партіям "Наш дім Ізраїль" і ШАС, сім - "Яхадут ха-Тора", шість - "Демократичному союзу" і п'ять альянсу "Лейборист -Гешер".

Таким чином, правоцентристський блок, до якого належить партія Нетаньягу, може отримати 57 голосів, а лівоцентристський блок, куди входить "Кахоль-Лаван" - 55 місць. Обидві партії не набирають 61 місця, необхідного для абсолютної більшості в Кнесеті.

Газета The Times of Israel з посиланням на опитування ізраїльської державної телерадіокомпанії Kan зазначає зміцнення позицій "Кахоль-Лаван". За даними газети опозиційної партії може дістатися 33 місця, а "Лікуду" - 31 місце.

Західні і російські експерти також вважають, що "Лікуд" і "Кахоль-Лаван" мають приблизно однакові шанси на перемогу. Такої думки дотримується старший науковий співробітник відділу вивчення Ізраїлю і єврейських громад Інституту сходознавства РАН Дмитро Мар’ясис.

"У порівнянні з ситуацією перед квітневими виборами цього року в Кнесет (парламент - ред) нічого не змінилося. Може перемогти "Лікуд", може перемогти "Кахоль-Лаван ". Вважаю, що якщо переможе" Лікуд ", то це перемога буде з невеликим відривом . І будуть великі труднощі з формуванням коаліції тому, що формальна перемога на парламентських виборах ще ні про що не говорить. Ми це бачили кілька місяців тому. Урядова криза триває", - сказав Мар’ясис у п'ятницю" Інтерфаксу ".

Мар’ясис прогнозує збереження нинішніх відносин з Москвою незалежно від того, хто переможе на виборах.

"Тактичних і стратегічних змін курсу щодо Москви не буде тому, що в ізраїльській еліті є розуміння, що Росія серйозний гравець, присутній на Близькому Сході всерйоз і надовго. Нехтувати відносинами з Росією загрожує важкими політичними наслідками в регіоні - це в Ізраїлі теж прекрасно розуміють. У будь-якому випадку, між Росією та Ізраїлем будуть нормальні робочі відносини незалежно від того, хто стане прем'єр-міністром", - зазначив він.

Незадовго до виборів, на початку вересня, прем'єр-міністр Нетаньягу заявив, що в разі перемоги на парламентських виборах має намір поширити суверенітет країни на Йорданську долину.

Спостерігачі зазначають, що такі плани Нетаньягу напевно будуть вкрай болісно сприйняті палестинцями. Його суперники у виборах заявили, що заяви Нетаньягу щодо поселень і Йорданської долини є передвиборчим ходом, а сам Нетаньягу за весь час на чолі уряду утримувався від анексії будь-яких територій.

Єврейські поселення на територіях західного берега річки Йордан, які в Ізраїлі називають історичними іменами Іудея і Самарія, створювалися Ізраїлем після Шестиденної війни в 1967 році. Ізраїль вважає Західний берег річки Йордан спірною територією, ООН вважає її окупованою.

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

З окупації вдалося повернути двох підлітків, позбавлених батьківського піклування, - Херсонська ОВА

Засідання Ради Україна-НАТО відбудеться 19 квітня у віртуальному форматі

Очільника "Російської громади Полтавщини" засуджено до 15 років в'язниці

У Дніпровському районі рятувальники ліквідували пожежі, спричинені ракетною атакою

У Києві на Подільському мостовому переході триває облаштування конструкцій тунелів метрополітену

У Німеччині заарештували російських диверсантів, які готували напади на маршрути доставки військової допомоги Україні

Російські дрони атакували автомобіль із хлібом у Чернігівській області, водій дістав контузії

ВАКС вирішив стягнути активи експрезидента "Мотор Січ" Богуслаєва

СБУ затримала помічника нардепа Шуфрича, який фінансував Росгвардію в Криму

Біля Дніпра дві пожежі після ракетного удару РФ, пошкоджений інфраструктурний об'єкт - ОВА

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА