Події

США з партнерами опрацьовують реакцію на атаки в Саудівській Аравії

США у співпраці з партнерами вивчають питання, які дії слід зробити у відповідь на атаки в минулі вихідні проти нафтових підприємств Саудівської Аравії, заявив у понеділок шеф Пентагону Марк Еспер.

"Військові США, разом з міжвідомчою групою, працюють з нашими партнерами з приводу того, як реагувати на безпрецедентні атаки і захистити заснований на правилах міжнародний порядок, який підриває Іран", - написав він у Твіттері.

Еспер зазначив, що на цьому тижні обговорив з наслідним принцом Саудівської Аравії Мухаммедом бен Салманом і з міністром оборони Іраку Наджі Аль-Шаммарі атаки проти нафтової індустрії Саудівської Аравії.

У ніч на 14 вересня підприємства Saudi Aramco, національної нафтової компанії Саудівської Аравії, піддалися атаці безпілотників. Зокрема, був атакований найбільший в світі нафтопереробний комплекс, розташований на сході країни. Це призвело до скорочення видобутку нафти в Саудівській Аравії вдвічі - на 5,7 млн барелів на добу.

Відповідальність за напад взяли на себе єменські повстанці-хусити, проте США засумнівалися в їх причетності і звинуватили в тому, що трапилося, іранську владу. Тегеран відкидає ці звинувачення.

Водночас телеканал CNN повідомляв з посиланням на неназваного співробітника адміністрації США, що кут атаки, кількість точок удару, а також інша інформація, якою володіють США, дозволяє їм припустити, що атаки на нафтові об'єкти Саудівської Аравії були здійснені Іраном або Іраком.

 

 

Реклама
Реклама

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

ОСТАННЄ