Події

Пристайко: звільнення за принципом всіх на всіх ускладнюється бажанням включити в списки якихось кримінальних авторитетів і відсутністю повної інформації про зниклих безвісти

Міністр закордонних справ України Вадим Пристайко зазначає, що звільнення утримуваних осіб за принципом всіх на всіх ускладнюється, наприклад, бажанням включити в списки якихось кримінальних авторитетів і відсутністю повної інформації про зниклих безвісти.

"Знаєте, є ідеальна формула "всіх на всіх", яка всім дуже подобається, але насправді вона не є життєздатною. Тому що потрібно дуже чітко узгодити, хто ці "всі на всіх". Коли в цих списках кримінальні авторитети, які є друзями тих, хто знаходиться з того боку, і їх намагаються запхати в список як "матеріал для обміну", а насправді це люди, які не мають ніякого відношення до цього конфлікту (на Донбасі - ІФ), тоді ці списки не узгоджуються", - сказав він в ефірі програми "Свобода слова" на ICTV у понеділок, відповідаючи на питання про те, чому раніше не відбувся узгоджений в середині липня на зустрічі радників лідерів "нормандського формату" і розпочатий на ТКГ в Мінську процес "обміну 208 на 69".

Пристайко також вказав, що є серйозна проблема зі зниклими безвісти. "Близько 400-500 українців все ще вважаються зниклими безвісти. Щоб точно знати, чи живі вони ще, десь там в тюрмах, або вони зникли безвісти і, на жаль, їх немає серед живих, потрібен доступ до в'язниць, щоб перевірити. На території України це роблять, наприклад, міжнародні організації на зразок Червоного Хреста. На жаль, за п'ять років бойовики жодного разу не допустили Червоний Хрест, щоб перевірити дані про зниклих безвісти", - пояснив він.

Глава МЗС також повідомив, що в ході взаємного звільнення утримуваними особами "35 на 35" між Україною і Росією, яке відбулося 7 вересня, "з цієї цифри (208 на 69 - ІФ) були забрані ті, хто увійшли в останній обмін".

 

 

Реклама
Реклама

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

ОСТАННЄ