21:51 17.09.2019

Тупицького обрано головою Конституційного суду України, Головатого - заступником голови

2 хв читати
Тупицького обрано головою Конституційного суду України, Головатого - заступником голови

Конституційний суд України на спеціальному пленарному засіданні у вівторок звільнив голову КС Наталю Шапталу з посади судді цього суду, а також обрав нового голову КС і заступника голови, якими стали судді Олександр Тупицький і Сергій Головатий відповідно.

"... головою Конституційного суду України обрано суддю Конституційного суду України Олександра Тупицького. Раніше цього ж дня Конституційний суд України звільнив голову Конституційного суду України Наталію Шапталу з посади судді Конституційного суду України відповідно до п.4 ч.2 ст.149-1 Конституції Україна на підставі поданої нею заяви про відставку", - йдеться в повідомленні прес-служби КСУ, оприлюдненому на сайті суду у вівторок ввечері.

У прес-службі нагадали, що відповідно до п.6 ст.33 закону "Про Конституційний суд України" голова КС обирається на спеціальному пленарному засіданні тільки на один трирічний термін таємним голосуванням.

"Олександр Тупицький був призначений суддею Конституційного Суду України в травні 2013 року за квотою президента України. Присягу Олександр Тупицький склав 15 травня 2013 року", - наголошується в інформації.

Також згідно з повідомленням заступником голови КС було обрано Сергія Головатого.

Згідно з чинним законодавством, заступника голови КС обирають за пропозицією голови Суду тільки на один трирічний термін таємним голосуванням.

"Сергій Головатий був призначений суддею Конституційного Суду України в лютому 2018 р за квотою президента України. Присягу Сергій Головатий склав 2 березня 2018 р", - зазначили в прес-службі.

Як повідомлялося, 14 травня 2019 року голова Конституційного суду Станіслав Шевчук був відправлений у відставку за результатами голосування. Новим главою КС стала Наталя Шаптала.

Шаптала була призначена суддею КС X з'їздом суддів України у вересні 2010 року. Присягу вона склала 21 вересня 2010 року. "Відповідно до ст.16 закону України "Про Конституційний суд України" суддя КС призначається на дев'ять років без права бути призначеним повторно. Дев'ятирічний термін судді КСУ Шаптали закінчується у вересні 2019 року", - підкреслили в прес-службі КС.

21 травня Шевчук звернувся до Окружного адміністративного суду Києва з позовом про визнання його звільнення незаконним. Він був звільнений на підставі п. 3 ст. 21 закону "Про Конституційний суд України".

Згідно п.3 ст.21 закону про КС, суддю КС звільняють за вчинення істотного дисциплінарного проступку, грубе або систематичне нехтування службовими обов'язками, що є несумісним зі статусом судді КС, або виявлення його невідповідності займаній посаді. Питання про звільнення судді з посади за такими підставами суд розглядає на спеціальному пленарному засіданні за наявності висновку постійної комісії з питань регламенту та етики суду.

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

World Monuments Fund реалізує майже 20 проєктів, спрямованих на збереження архітектурної спадщини України

Зеленський звільнив Марка Шевченка з посади посла України в Молдові

Глави МЗС України та Індії провели в Нью-Делі двосторонні переговори та оглядове засідання міжурядової комісії

Карандєєв анонсував будівництво безпечного фондосховища для українських музейних цінностей

У низці областей України в п'ятницю очікуються грози

Наразі немає інформації про можливий перетин повітряного простору Молдови російськими ракетами під час атаки на Україну - ПС ЗСУ

Зеленський назвав пріоритети в роботі РНБО

На Хмельниччині внаслідок атаки РФ пошкоджено 6 приватних будинків і дитячий табір, без постраждалих

Затримки в допомозі США Україні збільшують загрозу оперативного успіху РФ - ISW

"Укрзалізниця" продовжила маршрут Dnipro City Express до Синельникового

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА