08:29 19.09.2019

Трамп і Джонсон обговорили можливу відповідь на атаки саудівських нафтооб'ектів

2 хв читати
Трамп і Джонсон обговорили можливу відповідь на атаки саудівських нафтооб'ектів

Президент США Дональд Трамп і прем'єр-міністр Великої Британії Борис Джонсон провели телефонну розмову, в ході якої обговорили необхідність "єдиної дипломатичної відповіді" на напади на об'єкти саудівської нафтової компанії Aramco, повідомив в середу представник Даунінг-стрит.

"Прем'єр-міністр поговорив з президентом Трампом сьогодні вдень у зв'язку з суботніми атаками на нафтові об'єкти Aramco в Саудівській Аравії. Вони засудили напади та обговорили необхідність єдиної дипломатичної відповіді з боку міжнародних партнерів", - заявив прес-секретар Даунінг-стрит.

Він зазначив, що лідери двох країн також погодилися з тим, що Ірану "не можна дозволяти отримувати ядерну зброю".

У середу представник Міноборони Саудівської Аравії полковник Турки аль-Малікі на прес-конференції в Ер-Ріяді заявив, що існують докази того, що Іран причетний до атаки на нафтові об'єкти підприємств Саудівської Аравії.

Напередодні прем'єр Британії Борис Джонсон і канцлер ФРН Ангела Меркель звернулися із закликом до міжнародного співтовариства вжити спільні дії у зв'язку з нападом на нафтові об'єкти в Саудівській Аравії, повідомили західні ЗМІ з посиланням на заяву Даунінг-стрит.

Згідно із заявою, лідери двох країн провели телефонну розмову, в ході якої домовилися про "необхідність працювати разом з міжнародними партнерами, щоб узгодити колективну відповідь" на те, що сталося.

У ніч на 14 вересня підприємства Saudi Aramco, національної нафтової компанії Саудівської Аравії, піддалися атаці безпілотників. Зокрема, був атакований нафтопереробний комплекс, розташований на сході країни. Це призвело до скорочення видобутку нафти в Саудівській Аравії вдвічі - на 5,7 млн барелів на добу.

Відповідальність за напад взяли на себе єменські повстанці-хусити, причому відповідно до їхніх заяв, в ході атаки вони використовували 10 безпілотників. Однак США засумнівалися в причетності хуситів і звинуватили в скоєному іранську владу. Тегеран ці звинувачення відкидає.

Потім, у вівторок, CNN передав з посиланням на джерело, що американські і саудівські слідчі "з дуже великим ступенем ймовірності" визначили: напад на нафтові об'єкти Саудівської Аравії було вироблено з військової бази на території Ірану, розташованої на кордоні з Іраком.

За даними Міноборони королівства, об'єкти саудівського нафтопрому були атаковані 18 безпілотниками і 7 крилатими ракетами.

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Міноборони України ініціювало законодавче визначення поняття "кібервійна"

У Запоріжжі ще 24 освітні заклади перейдуть на змішану форму з 1 квітня

Українська авіація за добу завдала ударів по 14 місцях скупчення окупантів та їхньої техніки

Окупанти за добу завдали чотири ракетних і 77 авіаударів по Україні, обстріляли близько 100 міст і сіл

Житель Вовчанська загинув унаслідок пожежі, спричиненої ворожим обстрілом

Генштаб: ЗС України відбили за добу на новопавлівському напрямку 13 атак окупантів, на бахмутському - 11

Посли G7 стежать за відбором нового керівництва ВККС

Зеленський обговорив із делегацією групи Європарламенту Renew Europe військову допомогу та євроінтеграцію України

Нікопольський район протягом дня зазнав п’яти артилерійських обстрілів і п’яти атак БПЛА

План України з п'яти кроків щодо розблокування українсько-польського кордону має позитивну динаміку - Шмигаль

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА