10:03 24.09.2019

Захист вживає заходів для можливості перебування Януковича в Україні - адвокат

3 хв читати
Захист вживає заходів для можливості перебування Януковича в Україні - адвокат

Екс-президент України Віктор Янукович тимчасово перебуває в РФ, захист наразі здійснює кроки, спрямовані на забезпечення можливості його перебування в Україні, повідомив адвокат Януковича Віталій Сердюк.

"Він перебуває на території Російської Федерації тимчасово. І захист вживає заходів, які забезпечать можливість його перебування на Батьківщині", - сказав Сердюк після засідання Київського апеляційного суду 23 вересня.

Як повідомлялося, Київський апеляційний суд продовжує слухання апеляції на вирок Януковичу у справі про державну зраду.

Захист заявив низку клопотань, зокрема про допит свідків подій 20 лютого 2014 року, що стосуються масового розстрілу на майдані Незалежності в Києві.

24 січня 2019 року Оболонський районний суд Києва засудив Януковича до 13 років позбавлення волі за державну зраду й пособництво у веденні агресивної війни проти України з боку Російської Федерації. Водночас суд визнав невинуватим Януковича за обвинуваченням у пособництві посяганню на територіальну цілісність України, що призвело до загибелі людей або інших тяжких наслідків.

Сторона захисту просить вилучити з мотивувальної частини вироку посилання на обставину, що пом'якшує покарання Януковича, - "вчинення злочинів під впливом залежності від представників влади Російської Федерації".

Адвокати також просять вилучити з вироку посилання на відеозапис інтерв'ю з президентом Росії Володимиром Путіним, в якому він "тричі наголосив, що у нього є офіційне звернення "легітимного президента України Януковича" про використання Збройних сил РФ на території України, яке він (Путін) з точки зору міжнародного права розглядає як достатню правову основу для використання Збройних сил РФ на території України".

25 лютого збіг термін подання апеляцій на вирок Януковичу у справі про держзраду. При цьому 22 лютого адвокат Олександр Байдик звернувся до суду із заявами про виправлення описок у вироку. В Оболонському суді тоді зазначили, що питання про виправлення можливих друкарських помилок буде вирішено після розгляду апеляцій, що суд визнав за більш пріоритетне.

1 березня Оболонський суд направив до апеляційного суду всі шість апеляцій на вирок Януковичу, що надійшли від адвокатів.

6 березня апеляційний суд повернув вирок у справі про держзраду Януковича з апеляційними скаргами його адвокатів до Оболонського суду для розгляду заяв про виправлення описок і про роз'яснення вироку.

20 березня Оболонський райсуд відмовив захисту екс-президента України в задоволенні заяв щодо роз'яснення вироку у справі про державну зраду на підставі того, що вирок "викладено чіткими і зрозумілими словами та пропозиціями".

2 квітня цей самий суд направив матеріали справи до Київського апеляційного суду для розгляду апеляцій сторони захисту.

13 червня в Генпрокуратурі повідомили, що колегія суддів Апеляційного суду Києва призначить запасного суддю з розгляду апеляції на вирок Януковичу у справі про держзраду. Тоді суд також визначив дати наступних судових засідань - 15 і 22 липня.

15 липня Київський апеляційний суд відклав розгляд апеляцій на вирок Оболонського райсуду Києва у справі про державну зраду екс-президента України Віктора Януковича на 13 вересня.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Зеленський представив Службі зовнішньої розвідки нового керівника - Олега Іващенка

У пункті пропуску "Угринів-Долгобичув" орієнтовно до 2 квітня знято блокаду пропуску вантажівок в обох напрямках

СБУ затримала "крота" ворожої розвідки - посадовця Київської ОВА, який під виглядом капелана мав намір шпигувати за десантниками ЗСУ в Києві

До Києва прибула голова Національної асамблеї Франції

Представники міністерств і профільних асоціацій на переговорах Україна-Польща-ЄС обговорили можливість розблокування українсько-польського кордону

Волонтери ТЧХУ працювали на місці руйнувань у Харкові після російської атаки

Мінсоцполітики розробило проєкт демографічної стратегії України до 2040 року

СБУ затримала агента РФ, який хотів скоригувати ракетний удар по ТЕС і військовому госпіталю в Дніпрі

Рада оборони Києва ухвалила рішення про посилення заходів безпеки в столиці - КМВА

ДБР викрило злочинну групу посадовців, яка зрубала 100-річні дуби на 60 млн грн у Чорнобильському заповіднику

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА