20:53 09.10.2019

Трамп засудив Туреччину за вторгнення в Сирію

2 хв читати
Трамп засудив Туреччину за вторгнення в Сирію

Президент США Дональд Трамп заявив, що Вашингтон не схвалює військову операцію, яку раніше в середу почала Туреччина на півночі Сирії.

"Цього ранку Туреччина, яка є членом НАТО, вторглася до Сирії. США не схвалюють цю атаку і дали ясно зрозуміти Туреччини, що ця операція - погана ідея", - йдеться в поширеній Білим домом заяві Трампа.

Американський лідер зазначив, що США продовжать ретельно стежити за розвитком ситуації.

Трамп також вказав, що американських військових у зоні проведення турецької операції - немає. Він знову нагадав, що завжди виступав проти "нескінченних, безглуздих воєн".

"Туреччина зобов'язалася захищати мирних громадян, релігійні меншини, а також забезпечити, щоб не сталося гуманітарної кризи. І ми будемо робити так, щоб вони дотримувалися даних зобов'язань", - додав Трамп.

Президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган 9 жовтня повідомив про початок турецької військової операції "Джерело миру" в Сирії. За його словами, метою цієї операції є боротьба проти курдських бойовиків і терористів з угруповання ІД у прикордонних районах на північному сході Сирії.

В операції задіяні збройні сили Туреччини, а також підтримуване Анкарою угруповання Сирійська національна армія. Згідно з планом, основним завданням є створення вільної від бойовиків зони на сирійській території протяжністю в 480 кілометрів і глибиною в 32 км від річки Євфрат до іракського кордону.

Туреччина вважає терористами курдські Загони народної самооборони (YPG) через їх зв'язки з "Робочою партією Курдистану", яка внесена Анкарою в список терористичних організацій.

Спочатку турецька сторона погодила з США план зі створення там зони безпеки, вільної від курдських ополченців і від терористів. Однак потім реалізація цього спільного плану забуксувала, і Анкара вирішила діяти самостійно.

Президент США Дональд Трамп напередодні операції вирішив відвести на нові позиції частину американських військових на півночі Сирії. Це зроблено, щоб вони не знаходилися в районі бойових дій. Разом з тим, в американському конгресі представники обох партій розкритикували рішення американського президента, визнавши, що він фактично кинув напризволяще курдів, які допомагали в свій час США боротися проти терористичного угрупування ІД.

У країнах ЄС закликали Анкару припинити операцію. А генсек НАТО Єнс Столтенберг зайняв м'якшу позицію, зазначивши, що турецькі військові повинні діяти обережно і проявляти стриманість.

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Україна та Польща наголосили на необхідності забезпечення українцям можливості відвідувати школи та вивчати український компонент

Україна та Польща домовилися разом шукати українські родини в Польщі для дітей, евакуйованих з інтернатів через війну

Німеччина оголосила про новий пакет військової допомоги Україні

Україна і Польща підтвердили посилення співпраці в пошуку та похованні жертв конфліктів і репресій - заява Шмигаля і Туска

Основні наступальні сили на Авдіївському напрямку ворог сконцентрував на Семенівці - 3 ОШБр

Шмигаль: Можу сказати, що ми точно маємо прогрес щодо зняття блокади на кордоні з Польщею

Туск: Немає такої сили у світі, яка могла б підірвати нашу дружбу і солідарність з Україною

Окупанти обстріляли Моначинівку Харківської області, загинула мирна мешканка

Рада провалила голосування щодо трьох постанов, зокрема про права військовослужбовців і поліцейських на соціальний захист

Кличко зустрівся з мером Парижа в Києві

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА