Події

Голова Dragon Capital готовий безкоштовно передати медіагрупу НВ колективу в разі заборони нерезидентам володіти медіа в Україні, як у РФ

Голова інвестиційного фонду Dragon Capital, президент Європейської Бізнес Асоціації Томаш Фіала відхилив докори президента України Володимира Зеленського про збагачення на втечі Віктора Януковича та заявив про готовність безкоштовно передати медіахолдинг НВ, який йому належить, колективу, але не віддавати його олігархам.

"Ви сказали, що створена мною з нуля у 2000 році компанія Dragon Capital, чиєю основною діяльністю є створення позитивного іміджу України й українських підприємств за кордоном, а також залучення іноземних інвестицій для розвитку країни, складається з активів, придбаних після втечі Януковича. Смію вас запевнити, що це неправда, і жоден актив ми не придбали у Януковича або його оточення", - написав Фіала у відповіді Зеленському в четвер.

Як повідомлялося, президент висловив невдоволення тим, що громадянин Чехії (Фіала - ІФ) є інвестором медіагрупи НВ. У свою чергу голова Dragon Capital нагадав, що обмежень на володіння медіа в Україні немає, як і в ЄС, але така практика існує в Росії.

"Путін ввів його (обмеження - ІФ) у 2016 році і змусив таким чином, наприклад, Financial Times і Wall Street Journal продати свої частки у "Ведомостях" місцевим інвесторам. Унаслідок цієї заборони ресурс втратив незалежність, якість матеріалу та читачів", - написав Фіала, додавши, що у разі впровадження такої практики в Україні він не планує продавати НВ олігархам, а віддасть його безкоштовно колективу для збереження незалежності ресурсу.

За словами Фіали, попереднім двом президентам теж не подобалася його публічна позиція та редакційна політика НВ. Зокрема, в 2012 році Янукович виставив компанії Dragon Capital податкові штрафи на 320 млн грн як покарання за висловлювання її голови про посилення податкового тиску та впливу олігархів в Україні.

"Порошенку не сподобалося, коли я у вересні 2014 року сказав, що продаються місця в списках його партії, та критикував за відсутність боротьби з корупцією і небажання просувати структурні реформи. Через якийсь час його команда завела на мене кілька кримінальних справ, і мені доводилося ходити на допити", - додав голова Dragon Capital.

Як повідомлялося, на прес-марафоні у четвер Зеленський дорікнув Фіалі за купівлю активів після втечі Януковича з країни. Він також прокоментував його громадянство, оскільки Фіала є інвестором медіагрупи НВ, зазначивши, що ЗМІ України мають бути незалежними та українськими.

У медіагрупу НВ компанії Dragon Capital Фіали входять журнал "Новое время", "Радіо НВ" і портал NV.ua. Головний редактор медіагрупи - Віталій Сич.

Реклама
Реклама

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

ОСТАННЄ