10:36 17.10.2019

Госпсуд перед розглядом позову про повернення акцій ПриватБанку екс-власникам перевіряють після повідомлення про мінування

3 хв читати
Госпсуд перед розглядом позову про повернення акцій ПриватБанку екс-власникам перевіряють після повідомлення про мінування

Господарський суд Києва о 10:30 четверга планував перейти до останньої стадії розгляду позову екс-акціонерів ПриватБанку (Київ) Ігоря Коломойського і Triantal Investments Ltd. про порушення під час націоналізації банку і повернення їм акцій - судових дебатів, проте о 9:45 надійшло повідомлення про мінування суду.

Як передає кореспондент агентства "Інтерфакс-Україна", наразі в суді відбуваються перевірки, на його територію нікого не пропускають.

"За повідомленням анонімного дзвінка стало відомо про факт мінування приміщень Господарського суду Києва. На місце події виїхали слідчо-оперативна група управління поліції, кінологи та вибухотехніки", - йдеться в повідомленні на сайті суду.

Згідно з ним, з приміщення суду було евакуйовано працівників і відвідувачів. Про відновлення його роботи буде повідомлено додатково.

Після попереднього засідання суду 8 жовтня юридичний радник ПриватБанку Андрій Пожидаєв із високою ймовірністю прогнозував, що суд може ухвалити остаточне рішення 17 жовтня. У держорганах вже до 8 жовтня були заготовлені повідомлення на випадок можливого програшу.

Водночас 14 жовтня у другому спорі між ПриватБанком та екс-власниками в апеляційному суді Лондона перемогу здобув націоналізований банк. "Судді Апеляційного суду дійшли висновку, що банк має достатньо передумов для судового розгляду справи та отримання відшкодування в сумі майже $3 млрд. Судовий указ про всесвітній арешт активів залишається чинним до рішення по суті", - прокоментував рішення Лондонського суду Мінфін.

Уряд України 18 грудня 2016 року, пославшись на пропозицію НБУ та колишніх акціонерів ПриватБанку, найбільшими з яких на той момент були Ігор Коломойський та Геннадій Боголюбов, ухвалив рішення про націоналізацію цієї найбільшої на українському ринку фінустанови і влив у його капітал понад 155 млрд грн. Екс-власники банку вважають здійснену націоналізацію, внаслідок якої вони повністю втратили свої акції, незаконною, тоді як ПриватБанк і держава вимагають від них додаткового відшкодування збитків.

Наприкінці лютого 2019 року Госпсуд Києва з другої спроби прийняв до розгляду позов Коломойського і Triantal, що володіли відповідно 41,6572% та 16,5748% акцій ПриватБанку, про визнання недійсним договору купівлі-продажу цього банку від 21 грудня 2016 року. Cуд також задовольнив клопотання позивачів і зажадав у відповідачів - Мінфіну, Фонду гарантування вкладів фізосіб (ФГВФО) і державного Укргазбанку - надати до 26 березня зазначений договір купівлі-продажу.

Під час слухань 9 квітня позивачі заявили клопотання про розширення переліку своїх вимог пунктом щодо повернення їм акцій ПриватБанку, і суд задовольнив це клопотання. Водночас суд відхилив клопотання Мінфіну, який просив залишити позовну заяву без розгляду.

Тоді ж до списку відповідачів було додано Нацбанк України, НКЦПФР, ПриватБанк, а також зберігачів Укрексімбанк та "Солід Дніпро".

Потім засідання суду за позовом неодноразово переносили, а клопотання відповідачів про відвід судді Людмили Шкурдової відхиляли.

Нині сторони провадять також численні інші судові спори і в Україні, і в зарубіжних юрисдикціях. Зокрема, Окружний адміністративний суд Києва 18 квітня 2019 року за позовом Коломойського скасував рішення про націоналізацію ПриватБанку, а Кабмін, Нацбанк і сам банк у травні оскаржили це рішення.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Генштаб ЗС України: На фронті відбулося 59 бойових зіткнень, на новопавлівському напрямку відбито 22 атаки противника

Генштаб ЗС України: За минулу добу армія РФ здійснила 16 ракетних і 131 авіаудар

Генштаб ЗС України: Авіація завдала ударів по 14 районах скупчення сил противника

Під повітряною атакою перебували Дніпро, Кам'янське, Павлоград, Кременчук, Івано-Франківськ, н.п. Дніпропетровської і окремі об'єкти Львівської обл.

29 березня: Яке сьогодні свято, все про цей день

Федоров представив новий комплекс дистанційного розмінування

Лоцман вантажного судна викликав допомогу буксира, перш ніж врізатися в міст у Балтіморі

По всій Україні - повітряна тривога через загрозу ракетних ударів

В аварії автобуса FlixBus у Німеччині постраждало дві українки

Фармкомпанія "Дарниця" приєднується до Альянсу критичних лікарських засобів ЄС

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА