15:06 18.10.2019

Гладковському повідомлено про підозру у зловживанні службовим становищем та декларуванні недостовірних відомостей

3 хв читати
Гладковському повідомлено про підозру у зловживанні службовим становищем та декларуванні недостовірних відомостей

Колишньому заступнику секретаря Ради національної безпеки і оборони (РНБО), президенту корпорації "Богдан" Олегу Гладковському повідомлено про підозру у зловживанні службовим становищем та декларуванні недостовірних відомостей, повідомила прес-служба Спеціалізованої антикорупційної прокуратури (САП).

"Керівник Спеціалізованої антикорупційної прокуратури Назар Холодницький погодив повідомлення про підозру колишньому першому заступнику секретаря Ради національної безпеки і оборони. У п'ятницю, 18 жовтня, детективи НАБУ повідомили про підозру колишньому високому державному посадовцю у скоєнні злочинів, передбачених ч. 2 ст. 364 та ст.366-1 Кримінального кодексу України", - йдеться в повідомленні САП.

Встановлено, що Гладковський використовував надану йому владу та службове становище всупереч інтересам служби для отримання неправомірної вигоди ПАТ "Автомобільна компанія "Богдан Моторс", у якій він є кінцевим власником. Він забезпечив включення до державного оборонного замовлення та подальшу закупівлю за рахунок державного бюджету вантажних автомобілів підвищеної прохідності МАЗ 6317 (Богдан 6317) за завищеними цінами у дочірнього підприємства "Автоскладальний завод №2", який входить до складу ПАТ "Автомобільна компанія "Богдан Моторс".

У результаті державі було завдано збитків у сумі понад 10,62 млн грн.

Крім того, встановлено, що колишній чиновник не задекларував доходи дружини, отримані нею від здачі в оренду елітної нерухомості у центрі столиці, - $54 тис. (за 2016 рік), $63 тис. (За 2017 рік) і $47,5 тис. (за 2018 рік).

Наразі вирішується питання про обрання підозрюваному запобіжного заходу.

Як повідомлялося з посиланням на прес-службу НАБУ, Гладковського затримали в четвер в аеропорту "Бориспіль" "за підозрою в зловживанні службовим становищем".

Раніше джерело в правоохоронних органах повідомляло агентству, що голову корпорації "Богдан" було затримано "під час спроби покинути територію України", проте в корпорації повідомили, що він мав вилетіти на відкриття виставки Bus world 2019 до Брюсселя, куди його офіційно запросили організатори, і не мав наміру виїжджати з України.

Генеральний прокурор України Руслан Рябошапка раніше повідомив, що підозра складатиметься з декількох епізодів: завідомо неправдиве декларування відомостей (порушення антикорупційного законодавства) та порушення законодавства під час тендерних закупівель, використання службового становища.

Як повідомлялося, команда журналістських розслідувань Bihus.Info представила 25 лютого фільм, в якому стверджується, що Ігор Гладковський, син Олега Гладковського (раніше мали прізвище Свинарчук), разом із Віталієм Жуковим та Андрієм Рогозою через фірми-прокладки постачали оборонним підприємствам контрабандні російські деталі або деталі з українських військових частин за завищеними вдвічі-вчетверо цінами. Згідно з даними журналістів, розмір розкрадань сягає щонайменше 250 млн грн.

Автори розслідування стверджували, що до корупційних операцій причетні перший заступник секретаря РНБО України Олег Гладковський, який раніше був бізнес-партнером п'ятого президента країни Петра Порошенка, екс-керівник "Укрспецекпорту" та екс-глава держконцерну "Укроборонпром" Павло Букін, а також директори підприємств та інші посадові особи держконцерну. У матеріалі також йдеться про те, що угоди організовувалися через три основні фірми-"прокладки", а однією з подібних фірм нібито виступав завод "Кузня на Рибальському", який на той момент належав Петру Порошенко.

Гладковського було звільнено з посади першого заступника секретаря РНБО указом президента 4 березня з метою забезпечення об'єктивного розслідування інформації проекту Bihus.Info.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА