06:50 21.10.2019

Значна частина прокурорів може відновитися після рішення ЄСПЛ стосовно люстрації

2 хв читати
Значна частина прокурорів може відновитися після рішення ЄСПЛ стосовно люстрації

Генеральний прокурор України Руслан Рябошапка зазначає, що значна частина прокурорів, які були звільнені відповідно до закону про очищення влади (люстрацію), може відновитися на посадах після рішення Європейського суду з прав людини, який 17 жовтня за скаргою п'яти українських екс-чиновників визнав, що звільнення їх на підставі цього закону порушило права цих громадян.

"Через закон про люстрацію частину прокурорів було звільнено, але зараз є ризик того, що значна частина з них буде відновлена в результаті рішення ЄСПЛ, в якому було констатовано порушення Україною своїх зобов'язань в рамках Європейської конвенції про права людини", - сказав він в інтерв'ю програмі "Факти тижня" на телеканалі ICTV в неділю.

Рябошапка вважає, що тепер після рішення ЄСПЛ Верховна Рада, насамперед, повинна прийняти рішення згідно з чинним законом про люстрацію і відповідно його відкоригувати, щоб він відповідав європейським стандартам з дотримання прав людини.

Говорячи про те реформування системи прокуратури, яке відбувалося в Україні після Євромайдану і Революції гідності, Рябошапка вказав, що це була "не велика чистка, а кругообіг прокурорів у системі". "Ті, хто з місцевих прокуратур не проходив атестацію, переходили до вищестоящих органів прокуратури", - пояснив він.

Рябошапка зазначив, що наразі немає такої конкретної цифри, як наприклад озвучені журналісткою 5 тис. людей, на які планують скоротити кількість прокурорів в Україні, але підтвердив, що їх кількість буде зменшена.

"Перш за все, потрібно сказати, що кількість прокурорів в Україні на душу населення є однією з найбільших у світі, а наша правоохоронна система не потребує такої кількості прокурорів. Ми робимо аналіз того, як система справляється зі своїми функціями, і відповідно до нього скорегуємо кількість прокурорів. Однозначно, такої кількості (прокурорів - ІФ) не буде, думаю, як мінімум на 25-30% буде зменшено", - сказав він.

Коментуючи критику і невдоволення, зокрема, з оточення працівників прокуратури, Рябошапка зазначив, що це є очікуваним, оскільки "люди виходять із зони комфорту, а певні люди, які контролювали прокурорів, втрачають своїх людей в системі".

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА