Події

Рябошапка визнає системність у нападах на громадських активістів та очікує результатів розслідування вбивства Гандзюк за кілька місяців

Генеральний прокурор Руслан Рябошапка обіцяє через кілька місяців продемонструвати результати розслідування кримінального провадження про вбивство активістки, радника мера Херсона Катерини Гандзюк.

"Щодо відповіді на питання, написане на вашій футболці ("Хто замовив Катю Гандзюк?"- ІФ) я не можу багато говорити з того, що ми зробили останнім часом, але мені здається, що протягом кількох місяців ми зможемо продемонструвати результати і зможемо відповісти на багато з тих питань, які давно непокоять суспільство", - сказав Рябошапка в програмі "Свобода слова" ввечері в понеділок в ефірі телеканалу ICTV.

Відповідаючи на питання, чи бачить він системність у нападах на громадських активістів у 2018 році, Рябошапка сказав: "Так, ми цю системність бачимо, і ми бачимо необхідність об'єднати в руках одного органу досудового розслідування низку кримінальних проваджень, пов'язаних з цією системою".

За його словами, Служба безпеки України "вже розглядає кілька десятків кримінальних проваджень і ми намагаємося, щоб розслідування здійснювалося в контексті того, що це дійсно єдина система і що ця проблема є комплексною".

Як повідомлялося, 31 липня 2018 року в Херсоні невідомий облив концентрованою сірчаною кислотою активістку Гандзюк біля її будинку. Постраждалу з опіками доставили до місцевої лікарні, але незабаром перевели в медустанову Києва. 4 листопада Гандзюк померла.

Були затримані п'ятеро підозрюваних у замаху на Гандзюк, зокрема чоловік, зафіксований на відео з камер спостереження як покупець сірчаної кислоти.

У лютому 2019 року Шевченківський районний суд м.Києва продовжив до 3 липня терміни досудового розслідування у кримінальному провадженні щодо вбивства Гандзюк за підозрою голови Херсонської облради Мангера, помічника народного депутата Ігоря Павловського, екс-учасника АТО Сергія Торбина і Олексія Левіна (Москаленка) в скоєнні кримінального злочину, передбаченого ч.3 ст.27 (види співучасті), п.п.4, 6, 11, 12 ч.2 ст.115 (умисне вбивство) Кримінального кодексу України.

7 травня 2019 року Генпрокуратура України затвердила і направила до суду обвинувальний акт у кримінальному провадженні щодо п'яти осіб, обвинувачених у заподіянні тяжких тілесних ушкоджень, які спричинили смерть Гандзюк.

6 червня Покровський районний суд Дніпропетровської області затвердив угоду зі слідством п'ятьох обвинувачених і призначив їм покарання у вигляді позбавлення волі (різні терміни).

Генеральна прокуратура України змінила прокурорів-процесуальних керівників у кримінальному провадженні про вбивство активістки, радника мера Херсона Катерини Гандзюк.

"За результатами оперативної наради в Генеральній прокуратурі про стан досудового розслідування у кримінальному провадженні щодо заподіяння тяжких тілесних ушкоджень Катерині Гандзюк, які спричинили до її смерті, 30 вересня 2019 року змінено групу прокурорів, які здійснюють процесуальне керівництво у зазначених провадженнях", - повідомляє прес-служба Генпрокуратури в четвер.

Зазначається, що новоствореною групою прокурорів оновлено план досудового розслідування за цими кримінальними провадженнями.

"Досудове розслідування в них триває", - йдеться в повідомленні.

 

 

Реклама
Реклама

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

ОСТАННЄ