Події

Іран у середу приступить до четвертого етапу скорочення зобов'язань із СВПД

Президент Ірану Хасан Рухані заявив, що іранська влада в середу, 6 листопада, почне четвертий етап скорочення зобов'язань зі Спільного всеосяжного плану дій (СВПД) щодо ядерної програми.

"Іран почне завтра четвертий етап скорочення зобов'язань з СВПД", - сказав президент напередодні в Тегерані під час виступу, який транслював телеканал "Прес-ТВ".

Водночас він підкреслив, що подібні кроки Тегерана мають оборотний характер.

Рухані уточнив, що в межах четвертого етапу Іран приступить до подачі газу в 1044 центрифуги на ядерному об'єкті в Фордо. Президент також виступив на захист права Ірану виробляти будь-які типи центрифуг.

Одночасно він зазначив, що Іран продовжить вести переговори з країнами-учасницями СВПД у найближчі два місяці.

"У нас є два місяці. У найближчі два місяці ми продовжимо наші переговори", - заявив Рухані.

Він підкреслив, що тільки в разі зняття всіх санкцій з Ірану, країна повернеться до виконання обов'язків з СВПД.

Раніше офіційний представник МЗС Ісламської республіки Аббас Мусаві повідомив журналістам, що старання європейських учасників СВПД, перш за все Франції, виконати свою частину зобов'язань, так і не принесли відчутних результатів.

СВПД був схвалений "шісткою" міжнародних посередників (п'ять постійних членів РБ ООН і Німеччина - ІФ) і Іраном у липні 2015 року.

8 травня 2018 року США вийшли з угоди і відновили дію антиіранських санкцій, включно з нафтовими і фінансовими.

За рік, 8 травня 2019 року, Іран оголосив про поетапне скорочення своїх зобов'язань доти, поки європейські учасники угоди не забезпечать економічні інтереси Ірану в умовах американських санкцій.

У першу чергу Тегеран наполягає на наданні йому можливості продовжувати експортувати нафту і отримувати виручку. Президент Франції активно намагався домовитися з США про те, щоб послабити список санкцій тиску на Іран, зокрема пропонувалося виділити Тегерану кредитну лінію сумою $ 15 млрд для закупівель іранської нафти в обмін на відновлення в повному обсязі виконання Ісламською республікою своїх зобов'язань в межах ядерної угоди. Однак США відкинули ці пропозиції.

Дотепер Іран тричі скорочував свої зобов'язання, даючи щоразу європейцям 60 днів на дотримання їх зобов'язань. Останній, третій етап був зроблений Іраном на початку вересня.

За даними іранських ЗМІ, четвертий етап, ймовірно, включатиме скорочення доступу інспекторів МАГАТЕ до атомних об'єктів Ісламської республіки.

Не виключено, що майбутній етап може стати передостаннім на шляху до повного згортання Іраном дотримання ядерної угоди.

На початку жовтня офіційний представник Організації з атомної енергії Ірану Бехруз Камалванді заявив, що Тегеран через три місяці може повністю припинити виконання зобов'язань з СВПД.

В інтерв'ю державному телебаченню він сказав, що тільки два етапи залишилися Ірану на шляху до повного згортання його зобов'язань з ядерної угоди, якщо європейці не виконають вимог Тегерана.

"Як тільки на атомному об'єкті в Фордо буде запущений процес збагачення урану і кількість центрифуг зросте, у Ірану практично більше не залишиться зобов'язань із СВПД, і збережуться лише питання моніторингу", - цитували іранські ЗМІ Камалванді.

 

 

Реклама
Реклама

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

ОСТАННЄ