16:35 08.11.2019

Апеляційний суд підтвердив незаконність повернення імені маршала Жукова проспекту Григоренка в Харкові

3 хв читати
Апеляційний суд підтвердив незаконність повернення імені маршала Жукова проспекту Григоренка в Харкові

Другий апеляційний адміністративний суд у п'ятницю розглянув апеляцію Харківської міськради на рішення суду першої інстанції про визнання незаконним повернення проспекту Петра Григоренка імені радянського маршала Георгія Жукова.

"Апеляційний суд скасував рішення суду першої інстанції через процесуальні порушення - окружний адміністративний суд розглядав цю справу в порядку спрощеного провадження, без виклику сторін, хоча не мав права цього робити. Крім того, апеляційний суд ухвалив нове рішення - таке саме по суті, яке відсьогодні набуло чинності", - сказав кореспонденту агентства "Інтерфакс-Україна" депутат Харківської міськради Ігор Черняк, котрий оскаржував законність перейменування проспекту Григоренка.

Він повідомив також, що у п'ятницю суд оголосив лише вступну та резолютивну частини рішення.

За словами Черняка, рішення апеляційного суду може бути оскаржене в касаційному порядку.

"Його можна оскаржити в касаційному порядку, але це не має сенсу - перейменування проспекту Григоренка очевидно незаконне", - сказав Черняк.

Як повідомлялося, 5 вересня Харківський окружний адміністративний суд задовольнив адміністративний позов, поданий депутатом міськради Ігорем Черняком, депутатом облради Дмитром Булахом, депутатом Верховної Ради VIII скликання Андрієм Білецьким, а також Харківською терорганізацією "Блок Петра Порошенка "Солідарність", Харківською облорганізацією "ВО "Свобода" і політичною партією "Демократична сокира" і скасував рішення міськради про повернення проспекту Григоренка імені Жукова.

У мотивувальній частині документа зазначено, що під час ухвалення рішення міськради було порушено процедуру. Зокрема, не було проведено громадське обговорення запропонованого перейменування проспекту. Крім того, міськрада не надала суду доказів того, що проект рішення було оприлюднено не пізніше ніж за 20 днів до проведення сесії, як того вимагає законодавство.

10 вересня міський голова Харкова Геннадій Кернес заявив, що на рішення суду першої інстанції буде подано апеляцію.

У травні 2016 року голова Харківської облдержадміністрації Ігор Райнін підписав розпорядження "Про перейменування низки об'єктів топоніміки м. Харкова" у рамках закону "Про засудження комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів в Україні та заборону пропаганди їхньої символіки". Воно, зокрема, передбачало перейменування станції метро "Маршала Жукова" на "Палац спорту", а однойменного проспекту - на проспект Петра Григоренка (радянського генерала, правозахисника, що виступав на захист кримських татар та інших депортованих народів).

8 травня 2019 року на сайті Харківської міськради було зареєстровано електронні петиції з вимогою повернути проспекту та станції метро ім'я маршала Жукова та прибрати з пл. Свободи волонтерський намет "Усе для перемоги", встановлений там проукраїнськими активістами у вересні 2014 року.

Того самого дня Геннадій Кернес заявив про підтримку обох петицій і пообіцяв зробити усе від нього залежне, щоб їх реалізувати, якщо вони наберуть необхідну кількість голосів. Протягом 9 травня обидві петиції набрали понад 5 тис. голосів, необхідних для розгляду міською владою.

19 червня Харківська міська рада повернула проспекту Петра Григоренка ім'я радянського маршала Георгія Жукова. На підтримку такого рішення проголосували 59 депутатів, проти - 13.

Того самого дня за пропозицією віце-прем'єра В'ячеслава Кириленка Кабінет Міністрів ініціював перевірку законності рішення Харківської міськради.

20 червня поліція розпочала кримінальне провадження за ч. 1 ст. 364 (зловживання владою або службовим становищем) Кримінального кодексу України.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА