17:32 11.11.2019

СБУ викрила екс-начальника Південно-Західної залізниці Кривопішина на розкраданні понад 50 млн грн

3 хв читати
СБУ викрила екс-начальника Південно-Західної залізниці Кривопішина на розкраданні понад 50 млн грн

Співробітники Служби безпеки України викрили екс-керівника одного з філіалів "Укрзалізниці" на розкраданні понад 50 млн грн, повідомляє прес-центр СБУ.

"Оперативники спецслужби встановили, що колишній керівник однієї з регіональних філій "Укрзалізниці" ініціював питання передання в оренду майна акціонерного товариства за заниженою відсотковою ставкою. Він, зокрема, здав частину приміщень готелю "Експрес" у Шевченківському районі Києва", - йдеться в повідомленні.

Так, дії екс-чиновника призвели до завдання економічних збитків державі, що підтверджено проведеною експертизою. Наразі документуються інші факти протиправної діяльності зловмисника.

У рамках кримінального провадження, розпочатого за ч. 3 ст. (привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем), ст. 364 (зловживання владою або службовим становищем) та ч. 2 ст. 366 (службове підроблення) Кримінального кодексу України колишньому, чиновнику оголошено про підозру.

Триває досудове слідство.

За інформацією агентства "Інтерфакс-Україна", йдеться про екс-начальника Південно-Західної залізниці (ПЗЗ) Олексія Кривопішина.

Як повідомлялося, у березні 2015 року спільна перевірка Міністерством інфраструктури і Міністерством внутрішніх справ підтвердила факт прямої причетності екс-начальника ПЗЗ Кривопішина до будівництва спортивного комплексу Olympic Village в Ходосівці Київської області.

Тодішній в. о. голови "Укрзалізниці" Максим Бланк повідомляв, що під час обшуку, який здійснювало СБУ, в спорткомплексі, офісі ПЗЗ і в будинку Кривопішина було виявлено документи, що підтверджують його пряму причетність до комплексу.

Того самого місяця колишній прем'єр-міністр України Арсеній Яценюк оголосив про відсторонення від посади голови ПЗЗ Кривопішина.

"Скромне керівництво Південно-Західної залізниці, керівник Кривопішин, за даними ЗМІ, за кошти держави збудував спортивний комплекс Olympic Village. Я прошу, по-перше, правоохоронні органи терміново відкрити кримінальне провадження; по-друге, ми з членами уряду порадилися терміново відсторонити керівника Південно-Західної залізниці від виконання обов'язків", - сказав тоді Яценюк.

Кабмін 25 березня того самого року звільнив Кривопішина з посади начальника Південно-Західної залізниці.

Водночас Шевченківський районний суд Києва 8 липня 2016 року ухвалив рішення поновити на посаді начальника Південно-Західної залізниці Кривопішина, визнавши рішення уряду про його звільнення і рішення Мінінфраструктури про розрив із ним контракту - незаконними. Мінінфраструктури заявило, що подасть апеляцію на це рішення Шевченківського райсуду Києва.

29 серпня 2016 року Печерський райсуд Києва заарештував майно спорткомплексу Olympic Village шляхом заборони розпоряджатися цим майном.

Також Кривопішин потрапив у скандал у листопаді 2017 року, коли комунальне підприємство "Київпастранс" оголосило тендер на надання виключної ліцензії на використання корисної моделі "Спосіб внутрішніх міських пасажирських перевезень залізничним транспортом "Міська електричка", захищеної патентом.

Згідно з документацією цього тендеру в системі ProZorro, його переможцем є власник патенту - Олексій Мефодійович Кривопішин, який раніше очолював ПЗЗ, що займалася постачанням та ремонтом рухомого складу для проекту "Міська електричка". Вартість договору становила 251,1 тис. грн. Термін постачання послуг - до 10 січня 2022 року.

20 грудня 2017 року мер Києва Віталій Кличко заявив, що столиця не платила і не платитиме за використання патенту на "Міську електричку". Міський голова також зазначив, що влада столиці звернулися до Мінекономрозвитку з проханням провести експертизу новизни і винахідницького рівня деклараційних патентів на міську електричку і Tram Train.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА