20:35 13.11.2019

ЄС зажадав від Росії скасувати вирок шести фігурантам "справи Хізб ут-Тахрір" з Криму

2 хв читати
ЄС зажадав від Росії скасувати вирок шести фігурантам "справи Хізб ут-Тахрір" з Криму

Офіційний представник Європейської зовнішньополітичної служби (ЄВС) опублікував заяву з протестом проти вироку, винесеного напередодні в Ростові-на-Дону шести учасникам організації "Хізб ут-Тахрір".

"Європейський союз не визнає ні виконання російського законодавства в Криму і Севастополі, ні передачу кримчан до судів в Росії. ЄС очікує, що Росія скасує ці рішення і негайно звільнить усіх незаконно затриманих українців", - йдеться в комюніке, поширеному в Брюсселі в середу ввечері.

У Брюсселі зазначають, що суд в Ростові-на-Дону засудив громадян України Мусліма Алієва, Рефата Алімова, Енвера Бекірова, Арсена Джеппарова, Емір-Усейна Куку і Вадима Сірука до тривалих термінів позбавлення волі.

"Їх обвинувачують у приналежності до організації, яка заборонена в Росії, але не в Україні. Надмірні терміни тюремного ув'язнення від 7 до 19 років є останнім цілеспрямованим переслідуванням Російською Федерацією українських громадян Кримського півострова, включно з кримськими татарами і правозахисниками", - стверджується в документі ЄВС.

12 листопада Південний окружний військовий суд в Ростові-на-Дону (РФ) відправив до колонії шістьох кримчан "за участь у діяльності ялтинського осередку терористичної організації "Хізб ут-Тахрір" і замах на захоплення влади в країні".

Муслім Алієв засуджений до 19 років ув'язнення, Енвер Бекіров отримав 18 років, Емір-Усейн Куку 12 років, Вадим Сірук - 12 років, Арсен Джеппаров - 7 років і Рефат Алімов - 8 років. Відбувати ці терміни вони будуть у колонії суворого режиму.

Залежно від ролі і ступеня вини кожного вирок був винесений за ч. 1,2 ст. 205.5 (участь в організації, яка відповідно до законодавства РФ визнана терористичною) і ч. 1 ст. 30, ст. 278 КК Росії (замах на насильницьке захоплення влади).

Усі шестеро були затримані в лютому-квітні 2016 року. Обвинувачені в суді заперечували свою провину.

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА