19:19 14.11.2019

КС надав позитивний висновок до законопроекту про внесення змін до статті 93 Конституції щодо законодавчої ініціативи народу

3 хв читати
КС надав позитивний висновок до законопроекту про внесення змін до статті 93 Конституції щодо законодавчої ініціативи народу

Конституційний Суд України (КС) надав висновок щодо законопроекту №1015 про внесення змін до Конституції України (щодо законодавчої ініціативи народу) та визнав його таким, що відповідає вимогам статей 157 та 158 Конституції України.

"Цим висновком Конституційний Суд України визнав законопроект про внесення змін до ст. 93 Конституції України (щодо законодавчої ініціативи народу) таким, що відповідає вимогам статей 157 і 158 Конституції України", - повідомляє прес-служба КС у четвер.

Так, Конституційний Суд вважає, що юридичних підстав для визнання законопроекту таким, що не відповідає вимогам частини першої ст. 157 Конституції України, немає.

КС зазначає, що внесення запропонованих законопроектом змін до Основного закону України може за певних умов призвести до обмеження прав і свобод людини і громадянина.

"Конституційний Суд України як застереження констатує, що запропоноване законопроектом положення "право законодавчої ініціативи у Верховній Раді належить народу" потребує конкретизації виходячи з того, що в Конституції України поняття "народ" застосовано в значенні "Український народ - громадяни України всіх національностей", - йдеться в повідомленні.

Так, згідно з ч. 2 ст. 5 Конституції України народ є носієм суверенітету і єдиним джерелом влади в Україні, тому його не може бути визначено суб'єктом законодавчої ініціативи без встановлення в Конституції відповідної кількості громадян України, які мають право голосу, для здійснення законодавчої ініціативи.

Водночас КС вважає, що законопроект відповідає вимогам ч. 2 ст. 157 Конституції України.

"Верховна Рада протягом року законопроект не розглядала та протягом строку своїх повноважень не змінювала положення ст. 93 Конституції України, отже, законопроект відповідає вимогам ст. 158 Конституції України", - йдеться в повідомленні.

Як повідомлялося, 3 вересня Верховна Рада включила до порядку денного сесії та направила до КС для отримання висновку президентський законопроект №1015 про внесення змін до Конституції України щодо законодавчої ініціативи народу.

У пояснювальній записці до законопроекту зазначено, що мета запропонованих змін - забезпечення ефективного механізму законодавчої ініціативи в Україні шляхом розширення переліку її суб'єктів. Необхідність ухвалення законопроекту обґрунтовується тим, що визначений Конституцією перелік суб'єктів права законодавчої ініціативи "є звуженим і позбавляє можливості виступати таким суб'єктом безпосередньо народ України як єдине джерело влади".

В Україні поки що немає законодавчого механізму реалізації пропозиції щодо наділення народу правом законодавчої ініціативи.

Згідно з процедурою розгляду конституційних змін, Верховна Рада має направити відповідний законопроект до Конституційного Суду для отримання висновку про відповідність ініціативи ст. 157 та ст. 158 Основного закону.

Після отримання висновку КС парламент може попередньо схвалити (прийняти в першому читанні) такий законопроект не менше ніж 226 голосами. Після цього, на наступній черговій сесії, ВР може розглядати його для ухвалення в цілому. Для цього знадобиться не менше ніж 300 голосів парламентарів.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА