Події

В Парижі в річницю початку протестів "жовтих жилетів" затримали більше ста людей

У Парижі 105 осіб були затримані в річницю першої акції протесту "жовтих жилетів", повідомляє в суботу агентство Associated Press.

Штрафи за проведення протестів у місцях, де вони заборонені, отримала 71 людина. Серед заборонених для "жовтих жилетів" зон був, зокрема, район Єлисейських полів.

Телеканал BFMTV повідомив з посиланням на поліцейське джерело, що до лав маніфестантів приєдналися близько 300 радикалів-погромників, які розпочали заворушення і зіткнення з поліцією, особливо в 13-му окрузі Парижа на площі Італі. До 17:00 за місцевим часом сили порядку взяли цей квартал під контроль, і міністерство внутрішніх справ заявило, що порядок відновлено. "Ми продовжуємо стежити за розвитком ситуації в Парижі, як і всюди у Франції, підтримуючи зв'язок з президентом республіки і прем'єр-міністром", - заявив глава МВС Крістоф Кастанер.

Представник Єлисейського палацу заявив RTBF, що президент Франції Еммануель Макрон уважно спостерігає за тим, що відбувається в Парижі. "Президент констатував, що на площі Італі трохи "жовтих жилетів", а, здебільшого, діють погромники", - сказав співрозмовник телеканалу.

Підсумок чергової хвилі заворушень - перевернуті і побиті автомобілі, підпалені сміттєві баки і міське оформлення, побиті вітрини, розгромлене відділення банку, напади на пожежних і поліцейських.

Французькі ЗМІ повідомляють про сутички в ході маніфестацій в центрі Нанта, про затримання в Монпельє, застосування сльозогінного газу проти маніфестантів в Ліоні.

У середині листопада 2018 року у Франції почалися масштабні акції протесту проти підвищення цін на паливо. Акції організовувалися рухом "жовтих жилетів" і традиційно проводилися по суботах.

Спочатку "жовті жилети" протестували проти намірів підвищити ціни на автомобільне паливо, проте з часом рух став висловлювати невдоволення діями влади в цілому і особливо недостатньою, з їх точки зору, допомогою держави найменш забезпеченим громадянам.

Після цього влада Франції пішла на поступки "жовтим жилетам". Зокрема, від підвищення податку на пальне відмовилися, а мінімальний розмір щомісячної оплати праці був підвищений.

 

Реклама
Реклама

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

ОСТАННЄ