19:22 18.11.2019

Глава Міноборони: Розглядаю повернення Росією суден як виконання рішення Морського трибуналу

2 хв читати
Глава Міноборони: Розглядаю повернення Росією суден як виконання рішення Морського трибуналу

Повернуті російською стороною малі броньовані артилерійські катери "Бердянськ" і "Нікополь", а також буксир "Яни Капу" продовжать роботу у Військово-Морських силах Збройних сил України, заявляє міністр оборони України Андрій Загороднюк.

"Після отримання суден фахівці їх оглянуть і нададуть рекомендації, у який спосіб можна швидше їх повернути в службу", - написав Загороднюк у своєму телеграм-каналі в понеділок увечері.

Міністр зазначив, що повернення захоплених у листопаді 2018 року суден не є актом доброї волі з російської сторони. "Я розглядаю ці події як ніщо інше, як виконання державою-агресором травневого рішення Міжнародного морського трибуналу", - зазначив він.

"Ми і надалі будуватимемо здатний військово-морський флот, який захищатиме Україну. Це запорука стабільності в регіоні", - резюмував Загороднюк.

Як повідомлялося, російські прикордонники 25 листопада 2018 року затримали із застосуванням зброї в районі Керченської протоки український буксир "Яни Капу" і малі броньовані артилерійські катери "Бердянськ" і "Нікополь", які йшли з Одеси до Маріуполя.

Міжнародний трибунал ООН із морського права 25 травня ухвалив, що Росія має звільнити українських моряків і передати Україні українські судна.

У РФ 24 українських моряків звинуватили у "незаконному перетині кордону, скоєному групою осіб за попередньою змовою або організованою групою, або із застосуванням насильства чи з погрозою його застосування" (ч. 3 ст. 322 КК РФ). Вони повернулися до України 7 вересня 2019 року в рамках взаємного звільнення Україною і РФ утримуваних осіб.

17 листопада захоплені українські судна у супроводі російської берегової охорони вийшли з акваторії Керчі в сторону Чорного моря, а 18 листопада передані українській стороні. У МЗС України заявили, що після повернення суден буде здійснено їх ретельну перевірку та експертизу для з'ясування, в якому вони стані й чи були вилучені з них обладнання та документація.

У відомстві нагадали, що, незважаючи на повернення моряків і кораблів, триває спір про порушення Росією імунітетів трьох військово-морських суден і 24 членів їхніх екіпажів. Арбітражний трибунал Міжнародного суду ООН 21 листопада проведе слухання у справі про порушення прав України як прибережної держави в Чорному, Азовському морях та Керченській протоці.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Данія збільшить військову підтримку України ще на 4,4 млрд данських крон у 2024 році

Українська авіація завдала за добу ударів по 8 місцях скупчення окупантів

Оборонний пакет США потрібно направити в Україну якнайшвидше - розмова Зеленського з американськими партійними лідерами

Окупанти за добу завдали чотири ракетних і 50 авіаударів по Україні, обстріляли понад 110 населених пунктів

ЗС України відбили 82 атаки окупантів за добу на семи напрямках

Кількість постраждалих унаслідок ворожого удару по Балаклії зросла до 10

До Ради надійшла заява Сольського про відставку з посади міністра агрополітики - Стефанчук

Окупанти завдали удару по вокзалу Балаклії, постраждали 7 мирних жителів - ОВА

Зеленський про закриття неба над Україною західними партнерами: Питання не "чому", а "коли"

Кількість загиблих унаслідок ворожого удару по селищу Удачному на Донеччині зросла до 3, поранені 4 - ОВА

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА