13:10 19.11.2019

У "Слузі народу" пропонують дозволити громадянам змінювати своє по батькові

2 хв читати
У "Слузі народу" пропонують дозволити громадянам змінювати своє по батькові

У Верховній Раді зареєстровано законопроект №2450 "Про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо права фізичної особи на зміну по батькові".

Автори документа - народні депутати з фракції "Слуга народу" - пропонують внести зміни до Цивільного та Сімейного кодексів України.

Депутати пропонують закріпити в законодавстві норму, згідно з якою фізична особа, що досягла 16 років, має право на власний розсуд не лише змінити свої прізвище та власне ім'я, а й по батькові.

Законопроект визначає, що особи, які досягли 14 років, мають право змінити своє прізвище та (або) власне ім'я та (або) по батькові за згодою батьків.

У разі якщо над фізичною особою, яка досягла 14 років, встановлено піклування, зміна прізвища та (або)власного імені та (або) по батькові здійснюється за згодою піклувальника.

Згідно з пояснювальною запискою, законопроект розроблено з метою виконання рішення Європейського суду з прав людини у справі "Гарнага проти України".

Рішення Європейського суду з прав людини є обов'язковими до виконання відповідно до статті 2 закону України "Про виконання рішень та застосування практики Європейського суду з прав людини" і статті 46 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод, яка набула чинності для України 11 вересня 1997 року.

Невиконання рішень Європейського суду з прав людини може призвести до міжнародно-політичної відповідальності.

Згідно з чинним законодавством, громадяни України можуть змінити лише прізвище та ім'я.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА