Події

Шанувальники французького вина в усьому світі відзначають День нового божоле

Відоме гасло "новий божоле прибув" звучить за традицією в третій четвер листопада у Франції і в інших частинах світу, де живуть любителі цього сорту молодого французького вина.

Слава молодого вина, випущеного в продаж одразу після виготовлення - винификації - вийшла далеко за межі Франції, де його появу цього дня святкують з 1985 року.

Саме найменування "нового божоле" визнано з 1951 року, але дата виходу в продаж цього емблематичного вина відтоді змінювалася, поки через низку комерційних причин не вибрали третій четвер листопада.

У той час як День божоле все ширше відзначається за кордоном, зокрема, в Японії і Китаї, на батьківщині вина, стверджують багато французьких ЗМІ, традиція, яка знаменувалася аж до останніх десятиліть минулого століття спеціальними днями в ресторанах і кафе, танцями під знаменитий акордеон мюзет, пізньої, часом до півночі, торгівлею новим божоле, помітно сходить нанівець.

Проте, свято нового божоле не забуте, пляшки з цим неблагородним, але обов'язковим у такий день вином заповнюють полиці, стоять у ящиках в проходах магазинів за ціною від 4 до 10 євро, і, нехай не всі, але багато покупців приходять до каси хоча б з однією пляшкою, бо "це святе", як сказав кореспонденту "Інтерфаксу" один із відвідувачів супермаркету.

Але падіння інтересу до зазвичай грубуватого, не для кожного шлунку вина, виразилося в останні роки в помітному поліпшенні його якості, над якою невтомно працюють винороби одного з наймальовничіших куточків Франції, розташованого на сході країни, на північ від Ліона.

"Більше немає аромату банана!", - заявляють вони про характеристики своєї продукції, маючи на увазі характерний банановий запах незрілих вин-перваків, яким вони часто зобов'язані процесу зброджування цілісних ягід червоного винограду.

"Цього року аромати чорних ягід, квітів. Часи банана пройшли. Це був штучний спосіб на потребу тодішніх клієнтів, що і робили виробники. Тепер робиться справжнє вино", - наводить видання Lyonmag слова місцевого виноторговця Ахмада Фазелі.

 

 

Реклама
Реклама

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

ОСТАННЄ