07:55 22.11.2019

Україна лідирує у світі за кількістю жертв від мін

2 хв читати
Україна лідирує у світі за кількістю жертв від мін

Протягом 2018 року в Україні від наземних мін та вибухових пристроїв загинули або отримали поранення 325 людей, передає Deutsche Welle.

"На даний момент площа замінованих територій в Україні оцінюється в більш ніж сім тисяч км2. Україна також входить до списку країн з найвищою кількістю жертв і постраждалих від мін, стверджують експерти", - йдеться в повідомленні на сайті Deutsche Welle, з посиланням на доповідь "Landmine Monitor 2019", яку в четвер, 21 листопада, представила в Мюнхені міжнародна неурядова організація Handicap International.

Підкреслюється, що Україна опинилася на п'ятому місці в світі в рейтингу країн з найвищою кількістю жертв цього різновиду боєприпасів. На першому місці в списку виявився Афганістан, де було зафіксовано 2234 жертви розривів мін і вибухових пристроїв. Далі йдуть Сирія, Ємен і М'янма.

Усього протягом 2018 року в світі від мін і вибухових пристроїв загинули або отримали поранення 6897 людей. Більшість жертв - мирні жителі, з яких більше половини - діти. Статистика охоплює тільки офіційно зареєстровані і підтверджені випадки смерті або каліцтва від мін і аналогічних вибухових пристроїв.

"Погіршують статистику загиблих і поранених саме "збройні конфлікти і масштабне насильство" в Україні, Лівії, Афганістані, Ємені, Сирії, Нігерії та М'янмі та низці інших країн", - зазначають в Handicap International.

В оприлюдненій доповіді наголошується, що в Україні площа замінованих територій оцінюється приблизно в 7 тис. км2. "Утім, це лише приблизні підрахунки, тому справжній показник замінованої площі може відрізнятися від цих оцінок", - сказано в повідомленні.

Ситуацію з розмінуванням ускладнює той факт, що деякі частини української території залишаються недоступними для урядових сил і української влади, зазначається в доповіді.

Автори публікації, зокрема, відстежували дотримання Оттавського договору. Він забороняє застосування, накопичення, виробництво і передачу протипіхотних мін, а також регулює процес розмінування і підтримку постраждалих.

З 25 до 29 листопада в Осло відбудеться конференція держав-учасниць угоди, покликана оцінити ситуацію в цій сфері.

У 1996-1997 роках уряд Канади і представники ще десятків країн самостійно провели низку конгресів, що завершилися прийняттям Оттавського договору. На серпень 2018 року до конвенції приєдналися вже 164 країни. Процес був запущений зокрема і завдяки активній громадянській кампанії за заборону протипіхотних мін. 1997 року цей рух отримав Нобелівську премію миру.

Як повідомлялося, 16 червня Міністр з питань тимчасово окупованих територій і внутрішньо переміщених осіб України Вадим Черниш заявив, що за даними МінТОТ за період збройного конфлікту від мін загинули щонайменше 977 цивільних осіб і 1528 - отримали поранення.

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

В Одесі троє постраждалих від ракетного удару, з них двоє дітей, усі поранення легкі - обладміністрація

ВАКС заочно заарештував співорганізатора заволодіння 11 млн грн коштів "Укрзалізниці"

"Укренерго" застосувало графіки аварійних відключень до вечора в Дніпропетровській, Запорізькій та Кіровоградській областях

Баварія передала київським патрульним 11 спеціально обладнаних мотоциклів BMW

Дві ракети, запущені РФ по Одесі, збито, травмовано дитину - ОВА

Зеленський про обстріл РФ двох ГЕС: Під загрозою не лише Україна, а й Молдова

Річковий порт і мультимодальний термінал можуть з'явитися на березі Тиси

Насильство російських військових над мирними жителями має системний характер - Офіс генпрокурора

Україна і Польща погодили продовження діяльності Польського центру підтримки культури в Україні на 2024 рік

World Monuments Fund реалізує майже 20 проєктів, спрямованих на збереження архітектурної спадщини України

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА