Події

СБУ припинила витік до РФ конфіденційної інформації через заборонене ПЗ, встановлене в держорганах Житомирської області

Служба безпеки України (СБУ) блокувала витік конфіденційної інформації з державних установ, військових частин і комунальних підприємств Житомирської області через використання забороненого програмного забезпечення (ПЗ).

"Місцева комерційна структура незаконно встановила російське програмне забезпечення на комп’ютерах понад 50 держустанов. Використання заборонених програм створювало передумови для доступу спецслужб РФ до державних інформаційно-телекомунікаційних систем. Під час підписання договорів на обслуговування двоє власників фірми реалізовували програмну продукцію, яку рішенням РНБО України внесено до санкційного списку", - йдеться у повідомленні.

У СБУ зазначають, що для прикриття протиправної діяльності ділки постійно міняли юридичні назви підконтрольної їм комерційної структури.

Розпочато кримінальне провадження за ч. 2 ст. 330 (передача або збирання відомостей, що становлять службову інформацію, зібрану у процесі оперативно-розшукової, контррозвідувальної діяльності, у сфері оборони країни) Кримінального кодексу. Під час обшуків в офісних приміщеннях фігурантів справи та державних установах правоохоронці виявили серверне обладнання, комп'ютерну техніку та договірну документацію.

"СБУ нагадує, що спецслужби РФ активно використовують комп’ютерні програми та спеціальні технічні засоби для прихованого отримання розвідувальної інформації, насамперед щодо оборонного потенціалу нашої держави. Таке програмне забезпечення встановлюється і на персональні комп’ютери, і на мобільні телефони для отримання доступу до інформації, яка зберігається на пристрої чи передається електронною поштою, месенджерами чи під час розмов", - йдеться у повідомленні.

Реклама
Реклама

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

ОСТАННЄ