07:05 09.12.2019

ВМС України сформували дивізіон надводних сил в Азовському морі

2 хв читати
ВМС України сформували дивізіон надводних сил в Азовському морі

В Азовському морі Військово-морські сили Збройних сил України сформували дивізіон надводних сил, повідомив командувач ВМС України Ігор Воронченко.

В ході урочистостей з нагоди найменування чергового малого броньованого артилерійського катера (МБАК) для ВМС в Одесі Воронченко повідомив, що пунктами базування нового дивізіону сталі порти Бердянська і Маріуполя.

За словами командувача ВМС, до формування дивізіону наявні надводні сили діяли в складі тактичної групи "Тритон", яка була сформована з перекиданням двох МБА, переходом в Азовське море пошуково-рятувального судна "Донбас" і морського буксира "Корець". Також до тактичної групи повинні були увійти два МБАК "Бердянськ" і "Нікополь", а також рейдовий буксир "Яни Капу", які були захоплені Росією разом з екіпажами 25 листопада 2018 р і повернуті 20 листопада 2019 р у недієздатному стані.

Нині в складі дивізіону знаходяться: пошуково-рятувальне судно "Донбас" (A500); морський буксир "Корець" (A830); МБАК "Лубни"; МБАК "Кременчук". Очікується, що в подальшому бойовий і чисельний склад дивізіону буде нарощуватися за рахунок введення нових бойових одиниць.

Разом з тим, як повідомляє прес-центр Командування ВМСУ, черговий побудований за замовленням Військово-морських сил МБАК класу "Гюрза-М" (проект 58155) отримав назву "Костопіль".

"Уже найближчим часом малий броньований артилерійський катер "Костопіль" чекає низка державних випробувань, за результатами яких, він буде включений до складу Військово-морських сил ЗС України, де український катер почне свій бойовий шлях у справі захисту незалежності і територіальної цілісності держави", - йдеться в повідомленні на сторінці ВМС в соцмережі Фейсбук.

Це 7-й корпус із серії катерів проекту 58155 (малий броньований артилерійський катер), побудований на ПрАТ "Завод "Кузня на Рибальському" (Київ).

МБАК проекту 58155 ("Гюрза-М") спроектований ДП "Дослідно-проектний центр кораблебудування" (Миколаїв). Серійно виробляється з 2012 року, поставляється в ВМСУ з кінця 2015 року.

МБАК класу "Гюрза-М" призначений, зокрема, для охорони і оборони портів і морських або річкових комунікацій в межах територіальних морських вод, посилення охорони держкордону, участі в різнопланових операціях Держприкордонслужби в акваторії Чорноморсько-Азовського басейну. Катер має водотоннажність 51,1т, крейсерську швидкість - 25 вузлів, екіпаж - 5 ос., дальність автономного плавання - 900 миль. До складу озброєння МБАК входять гармата, кулемет і ракетні комплекси.

Стратегія ВМС ЗСУ-2035 передбачає поповнення українського флоту, зокрема, близько 20 од. МБАК класу "Гюрза-М", який відповідає європейським і НАТОвським стандартам.

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА