19:45 13.12.2019

У справі Марківа останнім часом вдалося встановити низку важливих деталей

3 хв читати
У справі Марківа останнім часом вдалося встановити низку важливих деталей

Міністр внутрішніх справ України Арсен Аваков обговорив справу військовослужбовця Національної гвардії України Віталія Марківа з уповноваженою з прав людини Людмилою Денісовою і послом Італії Давидом Ла Чечиліа.

"Слідчі Національної поліції України продовжують роботу в цій справі, де останнім часом вдалося встановити низку важливих деталей, здатних наблизити нас до істини" наводить слова Авакова прес-служба МВС у п'ятницю.

Зі свого боку омбудсмен Денісова повідомила главі італійської дипломатичної місії про своє звернення до комісара Ради Європи з прав людини Дуні Міятович із закликом тримати на контролі справу Марківа.

"Йшлося також про готовність України і представників сторони захисту Віталія Марківа застосувати всі правові засоби для забезпечення справедливості і перегляду вироку суду першої інстанції в апеляційному порядку", - сказано в повідомленні.

Крім того, міністр Аваков повідомив послу, що українська сторона активно опрацьовує запропонований на її розгляд проект Угоди між Кабміном і Італією про співпрацю в сфері безпеки.

Зазначається, що згаданий документ покликаний посилити двосторонню взаємодію в правоохоронній сфері на зміну чинній, але вже застарілій міжвідомчій угоді від 1993 року.

Як повідомлялося, 3 грудня уповноважена Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова відвідала засудженого в Італії нацгвардійця Віталія Марківа.

Разом з нею Марківа в міланській виправній колонії "Опера" для осіб, які вчинили особливо тяжкі злочини, відвідали представник омбудсмена з дотримання прав людини в місцях несвободи і процесуальних прав В'ячеслав Петльований і начальник відділу моніторингу прав громадян України, які перебувають в місцях несвободи за кордоном і на тимчасово окупованій території Олена Тучина, повідомила Денісова на своїй сторінці в Facebook.

Нацгвардійця Марківа, який має подвійне громадянство України та Італії, затримали в Італії 30 червня 2017 року за підозрою у вбивстві італійського фотожурналіста Андреа Роккеллі поблизу Слов'янська Донецької області в травні 2014 року.

Прокуратура Павії просила засудити Марківа до 17 років ув'язнення за сприяння в умисному вбивстві Роккеллі. Згідно з аргументами сторони обвинувачення, старший сержант Нацгвардії України Марків не скоював злочину вбивства, але інформував керівництво НГУ про рух цивільних осіб біля фабрики Zeus Ceramica, а ті, у свою чергу, контактували з військовими Збройних сил України, які, за твердженням прокуратури, з мінометів відкрили вогонь по групі іноземних журналістів.

12 липня італійський суд засудив Марківа до 24 років позбавлення волі, визнавши його винним у сприянні умисному вбивству італійського фотокореспондента Роккеллі в 2014 році. Міністр внутрішніх справ України Арсен Аваков заявив, що рішення італійського суду буде оскаржено.

24 липня президент України Володимир Зеленський провів телефонну розмову з головою Ради міністрів Італійської Республіки Джузеппе Конте, під час якої співрозмовники обговорили і вирок суду Марківу.

Глава Української держави запропонував правову допомогу Україні в проведенні ґрунтовної спільної експертизи обставин смерті фотокореспондента Роккеллі. Він висловив занепокоєння невиправдано жорстким рішенням суду і наголосив на важливості неупередженого розгляду цієї справи італійським Апеляційним судом.

24 вересня під час зустрічі з Конте в Нью-Йорку Зеленський запропонував створити спільну слідчу групу для з'ясування обставин загибелі Роккеллі, в причетності до якої обвинувачують Марківа. Президент України зазначив, що очікує всебічного та об'єктивного розгляду справи Марківа.

Апеляційний суд округу Ломбардія розгляне апеляційну скаргу, яку подав захист Марківа, навесні 2020 року.

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

У Дніпровському районі внаслідок обстрілу РФ загинув чоловік - ОВА

Зеленський: Путін боїться нас дуже сильно, тому що не впевнений у собі. Упевнені та сміливі люди не погрожують цивілізації ядерною зброєю

Авіація партнерів могла б збивати російські ракети, які летять по Україні та сусідах - Зеленський

Україна в травні-червні має вийти на підписання двосторонніх безпекових угод зі США, деякими країнами Північної Європи та Балтії - Зеленський

Окупанти вдарили по Харкову, постраждалих немає - мер

На відео вбивства поліцейського на Вінниччині присутні військовослужбовці однієї з в/ч Сухопутних військ - Командування

Для України важлива участь Бразилії в першому Глобальному саміті миру - Зеленський

Кількість загиблих унаслідок ворожого обстрілу Вовчанська збільшилася до двох осіб

На прикордонному переході "Рава-Руська - Гребенне" з неділі частково відновлять пропуск вантажівок - Держприкордонслужба

Укргідрометцентр попереджає про сильні дощі та заморозки на заході країни

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА