Події

Генасамблея ООН прийняла запропоновану Росією резолюцію щодо боротьби з кіберзлочинністю

ГА ООН на своєму останньому пленарному засіданні в поточному році прийняла запропоновану Росією резолюцію щодо боротьби з кіберзлочинністю.

Документ "Протидія використанню інформаційно-комунікаційних технологій (ІКТ) в злочинних цілях" підтримали 79 країн, 60 держав, серед яких США, Канада, Франція, Німеччина, Велика Британія і Україна, проголосували "проти", вирішили утриматися 33 країни.

"США будуть голосувати "проти" резолюції, і ми закликаємо інші країни вчинити так само", - заявив представник США, під час виступу перед голосуванням документа. Голосувати "проти" резолюції закликав також представник Фінляндії, який представляє Євросоюз.

Раніше 18 листопада резолюцію схвалив Третій комітет ГА ООН, який опікується соціальними і гуманітарними питаннями і питаннями прав людини.

Авторами документа виступили 47 країн, зокрема Росія, Білорусь, Казахстан, Азербайджан, Таджикистан, Вірменія, Китай, Індія, Сирія, Єгипет, КНДР, Іран, і Венесуела.

Згідно з резолюцією, ГА ООН "постановляє заснувати спеціальний міжурядовий комітет експертів відкритого складу, що представляє всі регіони, для розробки всеосяжної міжнародної конвенції щодо протидії використання ІКТ у злочинних цілях, повною мірою з огляду на існуючі міжнародні документи і зусилля з боротьби із використанням ІКТ у злочинних цілях, що вживаються на національному, регіональному та міжнародному рівнях".

"Спеціальний комітет проведе триденну організаційну сесію в серпні 2020 року в Нью-Йорку, з тим щоб узгодити план і порядок своєї подальшої роботи, які повинні бути представлені на розгляд та затвердження ГА на її 75-й сесії", - наголошується в документі.

Автори резолюції наголосили на "необхідності поліпшення координації дій та співпраці між державами в боротьбі з використанням ІКТ у злочинних цілях, зокрема, шляхом задоволення прохань країн, що розвиваються про надання технічної допомоги в удосконаленні їх національного законодавства і правових норм".

"Дана резолюція підірве міжнародне співробітництво з боротьби з кіберзлочинністю. Немає консенсусу серед держав-членів щодо необхідності і цінності нового договору. Це буде лише заважати глобальним зусиллям з боротьби з кіберзлочинністю", - сказав представник США перед голосуванням.

Зі свого боку заступник постпреда РФ при ООН Геннадій Кузьмін заявив, що запропонована Росією резолюція "передбачає, що ера клубних домовленостей повинна поступитися місцем демократичному переговорному процесу".

"Для нас принципово важливо, щоб цей процес носив відкритий і інклюзивний характер", - зазначив російський дипломат.

Раніше високопоставлений чиновник Держдепартаменту США повідомив, що американська влада не вважає ухвалення даної резолюції необхідним і у Вашингтона є дуже серйозні побоювання з приводу документа.

"По-перше, у нас вже є договір про кіберзлочинність, Будапештська Конвенція. У нас також є кілька механізмів у різних міжнародних зібраннях, включно з ООН, щоб впоратися з цими речами. Крім того, росіяни явно зацікавлені в просуванні свого бачення того, як інтернет повинен виглядати в майбутньому (...) Вони зацікавлені в договорі, який дав би їм той тип контролю над інтернет-простором, який їх цікавить і який протистоїть фундаментальним американським свободам", - зазначив співробітник зовнішньополітичного відомства США.

 

 

Реклама
Реклама

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

ОСТАННЄ