21:02 14.01.2020

Зеленський і Трюдо домовилися про подальші спільні дії в зв'язку з авіакатастрофою в Ірані

2 хв читати
Зеленський і Трюдо домовилися про подальші спільні дії в зв'язку з авіакатастрофою в Ірані

Президент України Володимир Зеленський і прем'єр-міністр Канади Джастін Трюдо провели третю за останній час телефонну розмову, під час якої обговорили катастрофу літака компанії "Міжнародні авіалінії України" в Ірані, в ході якої прем'єр Канади подякував президенту України за зусилля щодо забезпечення доступу канадських фахівців до місця трагедії.

"Джастін Трюдо попросив сприяння Володимира Зеленського в діалозі з іранською владою під час ідентифікації тіл загиблих, серед яких є і громадяни Канади", - повідомляє у вівторок ввечері прес-служба глави Української держави.

Президент позитивно оцінив залучення представників Канади до розслідування.

"Українські фахівці і дипломати готові всебічно допомагати в роботі канадським колегам в Тегерані", - підкреслив Зеленський і підтвердив готовність надати логістичного сприяння в поверненні до Канади останків загиблих канадських громадян після завершення необхідних формальних процедур в Ірані.

Співрозмовники підтримали подальшу координацію зусиль для забезпечення належної міжнародно-правової відповідальності винних у збиванні літака.

"Володимир Зеленський і Джастін Трюдо сподіваються на конструктивну роботу групи координації та реагування на чолі з міністрами закордонних справ країн, громадяни яких загинули в катастрофі. Засідання групи відбудеться 16 січня в Лондоні. У цьому контексті сторони відзначили важливість розробки алгоритму недопущення подібних трагедій у майбутньому", - йдеться в інформації.

Президент України і прем'єр-міністр Канади висловили сподівання на подальшу співпрацю і обмін інформацією з розслідування катастрофи, зокрема у взаємодії з Іраном.

Як повідомлялося, літак Boeing 737-800 "Міжнародних авіаліній України", що виконував рейс за маршрутом Тегеран-Київ, розбився відразу після зльоту з тегеранського аеропорту в середу, 8 січня. Всі 176, пасажирів які перебували на борту, загинули. Серед загиблих - 11 громадян України (серед них 9 членів екіпажу), 82 громадянина Ірану, 63 - Канади, 10 - Швеції, 4 - Афганістану, по 3 - ФРН і Великої Британії.

Минулої суботи іранська влада визнала, що Boeing був збитий помилково іранськими військовими.

Пізніше командувач аерокосмічними силами Корпусу Вартових Ісламської революції (КВІР) Амір Алі Хаджізаде заявив, що бере на себе всю відповідальність за аварію українського літака.

Помічник президента Зеленського Андрій Єрмак заявив у коментарі інтернет-виданню "Українська правда", що українська сторона має намір встановити, чи дійсно літак був збитий іранськими військовими ненавмисно. "Було кілька версій, версія ракети була однією з основних з самого початку. Саме тому туди поїхали наші люди, щоб на місці вивчити всі обставини і встановити факти. Хочу зазначити, що незважаючи на визнання іранською стороною самого факту збиття і заяви про те, що це сталося в результаті трагічної помилки, нам ще належить встановити, чи було це помилкою або все ж умислом", - сказав Єрмак.

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА