11:00 15.01.2020

Канада закликає Україну до громадських консультацій стосовно змін до Конституції щодо децентралізації влади

2 хв читати
Канада закликає Україну до громадських консультацій стосовно змін до Конституції щодо децентралізації влади

Посольство Канади в Україні занепокоєне законопроектом №2598 про внесення змін до Конституції в частині децентралізації влади та закликає провести громадські консультації.

"Канада поділяє занепокоєння багатьох голів місцевої влади, представників громадянського суспільства та експертів стосовно законопроекту №2598, який обмежує демократичні процеси. Ми закликаємо до інклюзивних громадських консультацій стосовно змін і узгодження з принципами ECLSG (Європейська хартія місцевого самоврядування - ІФ)", - повідомляє посольство Канади в Україні в Twitter у середу.

13 грудня президент України Володимир Зеленський зареєстрував у Верховній Раді законопроект №2598 про внесення змін до Конституції України щодо децентралізації влади.

Законопроект пропонує запровадити новий перелік адміністративно-територіальних одиниць: громада, округ, область, Автономна Республіка Крим. При цьому громада визначається як первинний суб'єкт місцевого самоврядування та юридична особа.

На конституційному рівні закріплюється право громади на безпосереднє здійснення місцевого самоврядування шляхом виборів, місцевих референдумів, місцевих ініціатив та в інших формах, визначених законом. Передбачається утворення представницьких і виконавчих органів місцевого самоврядування: окружної, обласної ради, їхніх виконкомів. Закріплюється, що зміна їхніх меж, найменування і перейменування здійснюється з урахуванням думки місцевих жителів.

Закріплюється матеріальна і фінансова основа місцевого самоврядування. Зокрема, визначається, що такою основою є земля, рухоме і нерухоме майно, природні ресурси, інші об'єкти, що є у комунальній власності громади; об'єкти спільної власності громад, що перебувають в управлінні окружних, обласних рад; місцеві податки і збори та інші доходи місцевих бюджетів. Водночас пропонується визначити, що держава забезпечує співмірність фінансових ресурсів та обсягу повноважень органів місцевого самоврядування.

Для адміністративного нагляду за додержанням Конституції та законів України органами місцевого самоврядування, координації діяльності територіальних органів центральних органів виконавчої влади та здійснення нагляду за додержанням ними Конституції і законів пропонується запровадити інститут префектів.

18 грудня парламентський комітет з питань правової політики рекомендував Верховній Раді включити до порядку денного сесії та направити до Конституційного Суду законопроект №2598 про внесення змін до Конституції України щодо децентралізації влади на предмет відповідності його статтям 157 та 158 Основного закону.

28 грудня Зеленський відкликав попередній і направив до ВР новий удосконалений законопроект про внесення змін до Конституції країни щодо децентралізації влади, який враховує рекомендації профільних комітетів парламенту та юристів.

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Україна і Японія обговорили створення спецтрибуналу для РФ за воєнні злочини

Кулеба вітає доповідь Московського механізму ОБСЄ щодо свавільного утримання РФ українських цивільних осіб

Учасники завтрашнього "Рамштайну" обговорять, як допомогти Україні подолати складнощі, що накопичилися за час відсутності американської підтримки

Данія збільшить військову підтримку України ще на 4,4 млрд данських крон у 2024 році

Українська авіація завдала за добу ударів по 8 місцях скупчення окупантів

Оборонний пакет США потрібно направити в Україну якнайшвидше - розмова Зеленського з американськими партійними лідерами

Окупанти за добу завдали чотири ракетних і 50 авіаударів по Україні, обстріляли понад 110 населених пунктів

ЗС України відбили 82 атаки окупантів за добу на семи напрямках

"УЗ" стала об'єктом масових атак росіян: у Донецькій області загинуло троє залізничників

Кількість постраждалих унаслідок ворожого удару по Балаклії зросла до 10

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА