Події

Класичний інститут присяжних в Україні може бути створено вже цього року, вважають у Мін’юсті

Міністерство юстиції України розробило два законопроекти, ухвалення яких забезпечить запровадження в країні класичного інституту присяжних, зазначає заступник міністра юстиції Олександр Банчук.

На прес-конференції в понеділок у Києві заступник міністра нагадав, що суд народних засідателів було перейменовано на суд присяжних, тобто норми Конституції було формально виконано, але цей інститут не є судом присяжних у класичному розумінні.

"Положення Конституції в частині суду присяжних необхідно повністю реалізувати. Суд присяжних означає, що є... група осіб, звичайних громадян, які вирішують питання винуватості або невинуватості обвинуваченого. І є питання професійного судді, який уже на підставі цього рішення присяжних... приймає рішення з питання правової кваліфікації дії та призначення покарання", - розповів Банчук.

Тобто, за його словами, необхідно чітко розділити встановлення судом присяжних питання винуватості-невинуватості та прийняття юридичних рішень професійним суддею.

Банчук зазначив, що для запровадження класичного суду присяжних в Україні Мін’юст підготував і Кабінет Міністрів подав до Верховної Ради два законопроекти.

"Один законопроект передбачає внесення змін до закону "Про судоустрій і статус суддів" щодо формування списку присяжних. Другий законопроект передбачає внесення змін до Кримінального процесуального кодексу та до закону про Державний реєстр виборців", - наголосив заступник міністра.

Отже, як пояснив він, у законопроектах визначається склад суду присяжних, перелік питань, якими опікується суд присяжних, порядок формування списку.

"Законопроекти передбачають, що цим (формуванням суду присяжних) займатимуться відповідні підрозділи Державної судової адміністрації на підставі даних Державного реєстру виборців", - наголосив він.

За словами Банчука, нині формат суду народних засідателів, який називається судом присяжних, розглядає справи, за якими передбачена санкція у вигляді довічного позбавлення волі, таких справ близько 50 щороку в Україні.

Заступник міністра зазначив, що планується з часом розширити юрисдикцію суду присяжних, щоб він слухав справи з особливо тяжких злочинів, які не передбачають довічного ув'язнення.

Банчук також звернув увагу на те, що необхідно скорочувати тривалість розгляду справ судом присяжних, не розтягуючи слухання на рік-два, коли людина відривається від звичайного життя, беручи участь у суді присяжних.

"Сподіваємося, що протягом цього року це питання має бути вирішено в парламенті. Ми запропонували механізми і готові до компромісів, консультацій і доповнень відповідних законопроектів. А нині м'яч на полі парламенту, сподіваємося, що вдасться реалізувати положення Конституції в частині суду присяжних", - підсумував заступник міністра.

Реклама
Реклама

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

ОСТАННЄ