Події

Жителі грецьких островів протестують проти масового скупчення біженців

Жителі грецьких островів Лесбос, Хіос і Самос у середу влаштували страйк, протестуючи проти величезної кількості мігрантів у таборах для біженців, розташованих на цих островах, повідомляє грецька газета "Катимерині".

За даними видання, на островах зачинено магазини, призупинено роботу органів державного управління.

Очікується, що представники регіонального управління цих островів відвідають у четвер Афіни, де висунуть вимоги уряду.

Зокрема, влада островів закликає уряд прискорити трансфер мігрантів на материкову частину Греції та домагаються отримання інформації про плани уряду щодо будівництва нових об'єктів для утримання мігрантів.

Як повідомляє Управління верховного комісара ООН у справах біженців (УВКБ ООН), близько 75 тис. осіб незаконно перетнули кордон із Туреччини до Греції в 2019 році, що на 50% більше порівняно з 2018 роком.

У листопаді минулого року повідомлялося, що, згідно з планом грецького уряду, будуть закриті наявні переповнені табори на островах Лесбос, Хіос, Самос, Кос і Лерос.

Зазначається, що на островах буде побудовано нові закриті установи місткістю до 5 тис. осіб у кожному. Вони замінять такі відкриті табори для мігрантів, як Морія і Ваті.

Раніше повідомлялося, що ситуація з іммігрантами на островах Греції близька до катастрофи.

Комісар Ради Європи з прав людини Дуня Міятович заявляла про необхідність вжити "екстрених заходів у зв'язку з жахливими умовами, в яких живуть тисячі людей".

У жовтні прем'єр-міністр Греції Кіріакос Міцотакіс закликав владу Туреччини відповідально підійти до контролю за потоком нелегалів у Грецію.

За словами Міцотакіса, вперше з 2016 року Греція - серед країн ЄС - стала найбільшим пунктом призначення для біженців, які прибувають до європейських берегів через Туреччину.

На грецькі острови, зокрема Лесбос, припадає основний потік нелегальних мігрантів, які намагаються дістатися Європи через Середземне море.

Реклама
Реклама

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

ОСТАННЄ