Події

НАБУ повідомило про підозру чотирьом новим підозрюваним у справі заводу "Краян"

Детективи Національного антикорупційного бюро України (НАБУ) під процесуальним керівництвом прокурорів Спеціалізованої антикорупційної прокуратури повідомили про підозру чотирьом особам - організаторам і контролерам схеми заволодіння 92 млн грн місцевого бюджету Одеси при придбанні будівель заводу "Краян".

"24 січня 2020 року за погодження прокурорів САП детективи НАБУ повідомили про підозру чотирьом особам – фактичним організаторам та контролерам схеми заволодіння 92 млн грн місцевого бюджету Одеси під час придбання будівель ВАТ "ХК "Краян", серед яких фізична особа, котра здійснювала фактичний нагляд за ТОВ "Девелопмент Еліт" у схемі; дві особи, які координували взаємодією учасників схеми, та пособниця у злочинній схемі, яка представляє групу осіб, що мають вплив на низку посадовців Одеської міської ради", - повідомляє прес-служба САП у п'ятницю.

Так, за версією сторони обвинувачення, підозрювані організували незаконне заволодіння коштами Одеської міської ради внаслідок реалізації за змовою зі службовими особами Одеської міської ради, представниками комерційних структур територіальній громаді міста адміністративних будівель колишнього заводу "Краян", спробу легалізації таких коштів, а також вчиняли інші дії як пособники у скоєнні злочинів.

Встановлено, що ринкову вартість придбаної будівлі заводу "Краян" для розміщення нової мерії при купівлі було вдвічі завищено. Внаслідок цього міському бюджету було завдано збитків на суму 92 млн грн.

Дії осіб кваліфіковано за ч.5 ст.191, ч.3 ст.209 КК України.

Незважаючи на те, що одна із зазначених осіб тривалий час відсутня за місцем проживання, їй повідомлено про підозру відповідно до КПК України в порядку вручення повідомлень.

Досудове розслідування у кримінальному провадженні триває. Вирішується питання про обрання підозрюваним запобіжного заходу.

Прес-служба НАБУ, в свою чергу, зазначає, що кількість осіб, задіяних у схемі, зросла до 12: вісім із них є обвинувачуваними, справа стосовно них слухається в суді.

Як повідомлялося, у вересні 2016 року Одеська міськрада придбала будівлю, яка раніше входила до цілісного майнового комплексу держпідприємства "Завод "Краян", за 185 млн грн у приватної структури, яка, у свою чергу, на початку 2016 року заплатила за цей комплекс на аукціоні, організованому ліквідатором держпідприємства, 11,5 млн грн. Отримані від мерії 185 млн грн фірма-продавець спробувала перерахувати компанії з ознаками фіктивності. Однак детективи Національного антикорупційного бюро України та прокурори Спеціалізованої антикорупційної прокуратури запобігли цій спробі й домоглися накладення арешту на рахунки компанії-продавця будівлі.

Мера Геннадія Труханова та його заступника Павла Вугельмана затримали в Міжнародному аеропорту "Бориспіль" за підозрою в заволодінні коштами місцевого бюджету шляхом зловживання службовим становищем із придбання та передання в комунальну власність приміщень колишнього заводу "Краян".

За результатами розслідування було повідомлено про підозру кільком посадовим особам Одеської міськради, керівникам і засновникам деяких підприємств за ч. 5 ст. 191 КК України (заволодіння коштами шляхом зловживання службовим становищем), ч.2 ст.205 (фіктивне підприємництво), ч. 3 ст. 209 (легалізація доходів, отриманих злочинним шляхом).

Солом'янський районний суд Києва 16 лютого не задовольнив клопотання антикорупційних органів про арешт Труханова з альтернативою застави в 50 млн грн і відпустив його на поруки народного депутата Дмитра Голубова (фракція "БПП").

Солом'янський районний суд Києва в березні 2018 р. відновив арешт 185 млн грн, які були сплачені з міського бюджету Одеси за будівлю ВАТ ХК "Краян", і ухвалив рішення про їх передання в управління Національному агентству України з питань виявлення, розшуку і управління активами, одержаними від корупційних та інших злочинів (АРМА).

8 жовтня 2018 року САП направила до суду обвинувальний акт у кримінальному провадженні стосовно Труханова.

9 липня 2019 року Малиновський районний суд Одеси повністю виправдав Труханова, його заступника Павла Вугельмана й інших фігурантів, оскільки їхню провину не було доведено. Труханов назвав рішення суду щодо заводу "Краян" особистою перемогою і "вироком старій системі".

Наприкінці липня заступник генерального прокурора - керівник САП Назар Холодницький подав апеляційну скаргу на виправдувальний вирок.

Реклама
Реклама

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

ОСТАННЄ