Події

Іранець, який збив український літак, сидить у в'язниці - Заріф

Винний у катастрофі літака компанії "Міжнародні Авіалінії України" (МАУ) під Тегераном 8 січня, зараз перебуває у в'язниці, заявив Міністр закордонних справ Ірану Джавад Заріф в інтерв'ю німецькому виданню Der Spiegel.

"Майже 32 роки тому США збили Іранський пасажирський літак. На сьогодні вони досі офіційно не вибачилися. Американський офіцер, відповідальний за його знищення, навіть отримав медаль. Тим часом іранець, який збив український літак, зараз перебуває у в'язниці", - сказав глава МЗС Ірану.

За словами Заріфа, він дізнався про помилку іранських військових через два дні після катастрофи, коли було проведено внутрішнє розслідування.

"У п'ятницю вдень (дізнався – ІФ), більше ніж через два дні після того, як це сталося. Це був момент, коли вищі військовослужбовці дійшли остаточного висновку, що це хтось зробив помилково. Як тільки про це стало відомо революційному лідеру, він висунув вимогу, щоб громадськість була поінформована. Це сталося в суботу вранці. Це були дуже болючі тижні", - зазначив міністр.

Як повідомлялося, пасажирський літак Boeing 737-800, авіакомпанії "МАУ", який мав виконати рейс PS752 за маршрутом Тегеран-Київ, розбився в районі міжнародного аеропорту імені Імама Хомейні в Тегерані одразу після зльоту рано вранці 8 січня. На борту перебували 167 пасажирів і дев'ять членів екіпажу. Всі вони загинули. Серед загиблих - 11 громадян України (серед них 9 членів екіпажу), 82 громадянина Ірану, 63 - Канади, 10 - Швеції, 4 - Афганістану, по 3 - ФРН і Великої Британії.

Іранська влада 11 січня визнала, що Boeing помилково збили іранські військові. Пізніше командувач аерокосмічних сил Корпусу вартових ісламської революції (КВІР) Амір Алі Хаджізаде заявив, що бере на себе всю відповідальність за падіння українського літака.

Реклама
Реклама

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

ОСТАННЄ