Події

Іран не вестиме двосторонні переговори з США

Іран не бажає переговорів з США один на один і визнає тільки формат з "шісткою" міжнародних посередників (п'ять постійних членів РБ ООН і Німеччина), з якими було укладено Спільний всеосяжний план дій (СВПД) щодо іранської ядерної програми, заявив глава МЗС Ірану Джавад Заріф.

"Дональд Трамп (Президент США - ІФ) усе ще мріє про двосторонню зустріч, щоб задовольнити свою спрагу отримати "угоду Трампа". Необґрунтований оптимізм", - написав Заріф у неділю в своєму Твіттері.

"Єдиний можливий формат - п'ять постійних членів (РБ ООН - ІФ) плюс один, який він же (Трамп - ІФ) покинув, відкотивши ситуацію до стану на 2017 рік. А ще - потрібно компенсувати Ірану заподіяну йому шкоду", - додав міністр.

СВПД був схвалений 14 липня 2015 року "шісткою" міжнародних посередників (п'ять постійних членів РБ ООН і Німеччина) і Іраном.

8 травня 2019 року США, за рішенням президента Дональда Трампа, вийшли з угоди і відновили дію санкцій щодо Ірану.

Тегеран рівно через рік оголосив про поетапне скорочення своїх зобов'язань, поки європейські країни не виконають своєї частини зобов'язань і не забезпечать закупівлі іранської нафти в обхід американських санкцій.

 

 

Реклама
Реклама

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

ОСТАННЄ