Події

Суд у Болгарії заарештував Левіна на 40 діб

Суд Бургасу (Болгарія) ухвалив рішення про взяття під варту терміном на 40 діб затриманого раніше громадянина України Олексія Левіна (Москаленка), підозрюваного в причетності до нападу на херсонську активістку Катерину Гандзюк, повідомляє місцеве видання "Флагман".

"42-річний українець Олексій Левін, якого Інтерпол розшукував за червоним бюлетенем за обвинуваченням у вбивстві, переховувався на приватній квартирі в Бургасі. Це з'ясувалося на сьогоднішньому слуханні в Бургаському обласному суді, який розглядав запит прокурора про постійний захід тримання під вартою", - пише видання в понеділок.

Згідно з повідомленням, підозрюваний стверджував, що уклав юридичний договір про оренду з господарем будинку, де проживав, при цьому заявив, що у нього не було паспорта або посвідчення особи. У зв'язку з цим його підозрюють у тому, що він переховувався під іншим ім'ям. Також видання пише, що Левін жив у Бургасі з жінкою українського походження.

"Олексій просив суд про домашній арешт з електронним браслетом. Він заявив, що у нього була серйозна проблема зі здоров'ям - чотири операції на серці, які зробили йому в Україні, але не зміг це довести, виправдовуючись тим, що його медичні записи зникли під час його арешту поліцією в п'ятницю ввечері. Окружна прокуратура наполягала на тому, щоб він залишався під вартою до його екстрадиції до України, де йому загрожує до десяти років в'язниці", - йдеться в статті.

Як повідомлялося, на території Болгарії в результаті спільних дій українських і болгарських правоохоронців затримано Олексія Москаленка (Левіна), якого розшукували за підозрою в причетності до нападу на Катерину Гандзюк. 27 січня Офіс генерального прокурора направив до Болгарії запит на його екстрадицію.

31 липня 2018 року вранці в Херсоні невідомий облив концентрованою сірчаною кислотою радницю мера Херсона Гандзюк біля її будинку. Постраждалу з опіками доправили до місцевої лікарні, але незабаром перевели до медзакладу Києва.

Затримали п'ятьох підозрюваних у замаху на Гандзюк, зокрема чоловіка, зафіксованого на відео з камер спостереження як покупця сірчаної кислоти.

У лютому 2019 року Шевченківський районний суд м. Києва продовжив до 3 липня терміни досудового розслідування у кримінальному провадженні щодо вбивства Гандзюк за підозрою голови Херсонської облради Владислава Мангера, помічника народного депутата Ігоря Павловського, екс-учасника АТО Сергія Торбіна й Олексія Левіна (Москаленка) у скоєнні кримінального правопорушення, передбаченого ч.3 ст.27 (види співучасті), п.п.4, 6, 11, 12 ч.2 ст.115 (умисне вбивство) Кримінального кодексу України.

7 травня 2019 року Генпрокуратура України затвердила й направила до суду обвинувальний акт у кримінальному провадженні стосовно п'ятьох осіб, обвинувачених у заподіянні тяжких тілесних ушкоджень, які спричинили смерть Гандзюк. 6 червня Покровський районний суд Дніпропетровської області затвердив угоду зі слідством п'ятьох обвинувачених і призначив їм покарання у вигляді позбавлення волі.

Левін після скоєння злочину виїхав із території України, й у січні 2019 року СБУ оголосила його в розшук. Згідно з оприлюдненою інформацією, він зник 19 серпня 2018 року. В грудні 2018 року генпрокурор Юрій Луценко повідомив, що правоохоронні органи оголосили підозру Левіну як учаснику підготовки та організації нападу на Гандзюк.

Реклама
Реклама

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

ОСТАННЄ