Події

Зеленський: Герої Крут, як і сьогоднішні захисники України на Донбасі, служать прикладом для майбутніх поколінь

Президент України Володимир Зеленський зазначає, що в Україні пам'ятають і шанують стійкість і мужність героїв Крут, які 102 роки тому так само, як сьогоднішні захисники України на Донбасі, служать гідним прикладом для майбутніх поколінь.

"102 роки тому історія боротьби за власну державність поповнилася героїчною сторінкою - боєм під Крутами. Це історія насамперед не про перемогу чи поразку, не про оцінку рішень командування, не про історичні та геополітичні наслідки", - написав він на своїй сторінці в Facebook у середу.

Зеленський наголосив, що це історія передусім про неймовірну відвагу та хоробрість зовсім юних, не до кінця підготовлених курсантів, студентів і гімназистів, які стали на захист Української держави та змогли зупинити противника, який значно переважав їх за чисельністю та озброєнням.

У середу президент України поклав квіти до пам'ятного хреста Героям Крут у Києві.

9 січня 1918 року біля с. Крути в Чернігівській області в районі однойменної залізничної станції відбувся бій між загоном українських добровольців - старшинами і юнкерами Першої Київської юнацької школи ім. Б.Хмельницького, а також студентами столичних вищих навчальних закладів і гімназистами старших класів загальною чисельністю до 400 осіб, і п'ятитисячним угрупованням більшовицької Росії.

Українські добровольці програли битву силам противника, що значно переважали їх, проте їм вдалося затримати стрімкий наступ більшовиків на Київ, що дало змогу українській делегації укласти Брестський мирний договір, що захистив УНР від поглинання більшовицькою Росією.

Український добровольчий загін за підсумками бою втратив убитими, за різними оцінками, від 65 до 74 людей, зокрема 27 бійців, які були захоплені в полон більшовиками і розстріляні. Пізніше останки загиблих перепоховали на Аскольдовій могилі в Києві.

Реклама
Реклама

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

ОСТАННЄ