12:34 04.02.2020

У Литві занепокоєні нарощуванням російського військового угруповання в Калінінградській області

3 хв читати

Росія продовжує нарощувати військову інфраструктуру в Калінінградській області, стверджує литовська військова розвідка.

"Нарощування військових потужностей у Калінінградській області свідчить про наміри політичного та військового керівництва Росії продовжувати мілітаризацію цього регіону", - заявив у вівторок на прес-конференції директор другого департаменту оперативних служб при Міністерстві оборони Литви полковник Ремігіюс Балтренас.

На цій прес-конференції він представив оцінку загроз нацбезпеці Литви за минулий рік.

У цьому звіті військова розвідка повідомила, що в Калінінградській області, розташованій поруч із Литвою, Росія має намір сформувати нову мотострілецьку дивізію.

За словами представників Литви, ця дивізія підвищить здатність сил, розташованих в анклаві, здійснювати операції без підкріплення з боку континентальної частини РФ.

"При формуванні дивізії в Калінінградській області буде створено нові частини, збільшиться загальна кількість військових. У результаті реалізації цих планів триватиме підвищення кількості озброєнь і техніки по сусідству з Литвою. Наприклад, кількість танків може зрости вдвічі й досягти майже ста одиниць у самій області", - сказав Балтренас.

Він стверджує, що створення дивізії може тривати кілька років.

У спільному документі другого департаменту оперативних служб і департаменту держбезпеки також звертається увага на те, що з 2016 року Росія дислокує в Балтійському морі кораблі з крилатими ракетами великої дальності "Калібр".

"У 2019 році дислоковано четверте таке судно, а п'яте очікується цього року", - сказав глава військової розвідки.

Крім того, як зазначено у звіті, в області створено змішану авіаційну дивізію і два авіаційні полки - винищувачів і бомбардувальників морської штурмової авіації, сформовано вертолітний полк, дислоковані сучасні багатофункціональні винищувачі Су-30СМ.

Як повідомлялося, за останні роки Росія посилила військову інфраструктуру в Калінінградській області. Військові заявили, що це пов'язано з активністю НАТО біля російських кордонів. 2 грудня прес-служба Балтійського флоту повідомила, що угруповання військ у Калінінградській області у 2020 році буде посилене мотострілецькою дивізією.

У 2016 році стало відомо, що в складі Балтфлоту в Калінінградській області сформовано 11-й армійський корпус.

У травні 2018 року повідомлялося про переозброєння на оперативно-тактичні комплекси "Іскандер-М" 152-ї гвардійської ракетної бригади в місті Черняховську (Калінінградська область).

У Калінінградській області російські військові мають сучасні берегові ракетні комплекси "Бал" і "Бастіон", а також системи ППО дальньої дії С-400 "Тріумф".

У липні в Міноборони РФ повідомили, що російські військові завершили будівництво під Калінінградом нового арсеналу для зберігання ракет, торпед і артилерійських боєприпасів, а також нового аеродрому базування морської авіації Балтійського флоту.

У 2019 році зенітний ракетний полк у Калінінградській області здійснив повне переозброєння на комплекси "Тор-М2", що замінили комплекси військової ППО "Тор", повідомляли в Мінборони РФ.

За останні роки Балтфлот отримав нові кораблі, оснащені "Калібрами".

Балтійський флот - оперативно-стратегічне об'єднання ВМФ Росії на Балтійському морі. Основні пункти базування - Балтійськ (Калінінградська область) і Кронштадт (Ленінградська область).

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Унаслідок нічного ракетного удару по лікарні в Харкові постраждала пацієнтка

Ізраїль готовий дати "останній шанс" переговорам для угоди з ХАМАС щодо заручників

SpaceX розраховує зробити місячну ракету Starship повністю багаторазовою до кінця 2025 року

Окупанти вдарили по Харкову, пошкоджено нежитлову цивільну інфраструктуру

Серед постраждалих у ДТП за участю голови Броварської РДА: 32-річна мати з донькою 2,5 років

НБУ перерахував до держбюджету 38,64 млрд грн прибутку за 2023 р.

Бельгія прискорює постачання F-16, можливо, перші винищувачі передадуть Україні до кінця 2024 року

Іспанія надасть Україні ракети для Patriot, снаряди, готує до передачі танки Leopard

Міноборони Данії: Підготовка українських пілотів просувається, мета – передати Україні перші літаки F-16 влітку

Канада виділить ще 13 мільйонів канадських доларів на чеську ініціативу щодо закупівлі снарядів для України

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА