08:30 24.02.2020

У Лондоні стартують слухання щодо екстрадиції Ассанжа в США

3 хв читати
У Лондоні стартують слухання щодо екстрадиції Ассанжа в США

Суд Лондона в понеділок розпочинає слухання щодо екстрадиції засновника порталу Wikileaks Джуліана Ассанжа в США, де йому загрожує до 175 років позбавлення волі.

Наразі Ассанж відбуває ув'язнення в Британії за порушення умов звільнення під заставу.

Йдеться про події 2012 року. Ассанжа тоді обвинувачували в Швеції в сексуальних домаганнях, і Велика Британія мала вирішити питання про його екстрадицію. Ассанж, вийшов на свободу під заставу, не з'явився в суд і сховався в посольстві Еквадору в Лондоні, де перебував сім років. Пізніше влада Швеції закрила цю справу.

У квітні 2019 року в Вестмінстерському магістратському суді визнали засновника Wikileaks винним у неявці в суд в 2012 році.

Тоді влада Еквадору дозволила британській поліції зайти в посольство і заарештувати засновника Wikileaks. На початку травня 2019 року суд в Великій Британії відправив Джуліана Ассанжа на 50 тижнів до в'язниці.

У квітні минулого року мін'юст США повідомив, що звинувачує засновника WikiLeaks у змові з екс-інформатором Wikileaks Челсі Меннінгом з метою злому мереж урядових комп'ютерів.

Пізніше судова влада США оголосила про рішення висунути додаткові обвинувачення засновнику Wikileaks за ще 17 пунктами. Всі звинувачення, як зазначають американські ЗМІ, пов'язані з незаконним отриманням та оприлюдненням даних, що належать до питань оборони США.

Зокрема, в 2016 році в ході передвиборчої кампанії Ассанж опублікував документи, що стосуються Національного комітету Демократичної партії США і підривають авторитет тодішнього кандидата на пост американського президента Гілларі Клінтон.

У Демократичній партії переконані, що злом серверів її Національного комітету справив значний вплив на хід боротьби за пост президента в 2016 році. Американські спецслужби звинувачують в причетності до злому Росію.

Сам Ассанж заявляв, що Росія не була залучена до "хакерського злому" і не була інформатором Wikileaks.

До цього WikiLeaks вже публікувала матеріали, пов'язані з президентськими виборами в США. Дані стосувалися підтримки Гілларі Клінтон з боку національного комітету Демократичної партії на шкоду іншому кандидату-демократу Берні Сандерсу. Публікація мала широкий резонанс.

Ассанжу в США загрожує покарання за 18 пунктами обвинувачення.

За кожним із пунктів Ассанжу загрожує по 10 років в'язниці. А з урахуванням висунутих раніше звинувачень, Ассанжа, в гіршому для нього випадку, можуть засудити до 175 років тюремного ув'язнення.

Батько Ассанжа Джон Шиптон зі свого боку заявив, що екстрадиція його сина в США стане для Ассанжа "стратою".

"Безперервне занепокоєння, яке Джуліан відчуває протягом 10 років, несе дуже шкідливий вплив", - заявив Шиптон в ефірі телерадіокорпорації BBC.

"Я не можу робити припущень щодо його душевного стану, але я можу уявити, що він буде дуже стурбований, оскільки екстрадиція в США - це смертна кара", - додав батько Ассанжа.

В кінці минулого року британські ЗМІ повідомляли, що більше 60 лікарів з різних країн світу висловили серйозну стурбованість станом здоров'я засновника WikiLeaks Джуліана Ассанжа.

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА