11:34 27.02.2020

ДБР відкрило справу про тиск Джозефа Байдена на Шокіна

3 хв читати
ДБР відкрило справу про тиск Джозефа Байдена на Шокіна

Державне бюро розслідувань (ДБР) зареєструвало кримінальне провадження про тиск на екс-генпрокурора Віктора Шокіна з боку екс-віце-президента США Джозефа Байдена.

"ДБР внесло до ЄРДР відомості про вчинення кримінального правопорушення", - сказав у четвер на прес-конференції в агентстві "Інтерфакс-Україна" адвокат Шокіна Олександр Телешецький.

Справу відкрито на підставі заяви Шокіна, суд зобов'язав ДБР зареєструвати провадження.

За словами адвоката, у своїй заяві Шокін повідомив про тиск на нього з боку Байдена. "Причиною тиску стало розслідування Генеральною прокуратурою України тяжких злочинів у сфері міжнародної корупції, пов'язаних із діяльністю екс-міністра екології України Миколи Злочевського та керівників компанії Burisma", - зазначив Телешецький.

Він додав, що відповідну заяву було подано до ДБР ще 28 січня 2020 року, але відомості про кримінальне правопорушення було внесено до ЄРДР лише 24 лютого, вже після того, як суд зобов'язав ДБР зареєструвати це провадження.

Адвокат повідомив, що його розслідують за ч.2 ст.343 (втручання в діяльність працівника правоохоронного органу) Кримінального кодексу України.

Водночас адвокат наголосив, що, незважаючи на зазначення Шокіним імені Байдена в заяві, яка стала підставою для відкриття справи, в самому провадження йдеться про "громадянина США", без зазначення імені.

Також адвокат нагадав, що ДБР розслідує кримінальні провадження за заявою Шокіна про розголошення таємниці досудового розслідування співробітникам Національного антикорупційного бюро України.

"З огляду на те, що можливим фігурантом усіх цих трьох кримінальних правопорушень є Джозеф Байден як людина, яка, на нашу думку, причетна до всіх цих подій, вважаємо за необхідне для ефективності розслідування... об'єднати провадження в одне, створити дієву слідчу групу й групу досвідчених прокурорів, які могли б забезпечити розслідування в розумні терміни", - наголосив Телешецький.

Окрім того, адвокат додав, що доцільно залучити американську сторону до розслідування. З відповідним проханням, як уточнив Телешецький, він звернеться до Офісу генпрокурора.

"Ми будемо це робити обов'язково. Це один із пріоритетних напрямів у цьому кримінальному провадженні, оскільки без застосування механізмів міжнародно-правової співпраці це провадження розслідувати неможливо", - пояснив він.

"Віктор Миколайович Шокін, виходячи з висловлювань, які дозволяв собі Байден у публічній площині, має достатні підстави вважати, що саме він (Байден - ІФ) є замовником, десь виконавцем тих кримінальних правопорушень, про вчинення яких Шокін заявив правоохоронним органам України", - сказав адвокат.

Телешецький також розповів, що правоохоронні органи Греції розслідують факт отруєння Шокіна ртуттю в 2019 році, сам екс-генпрокурор України також пов'язує цей замах із Байденом.

"На сьогодні поки що немає результатів розслідування цього факту, у нас немає достатніх підстав стверджувати... звертатися до правоохоронних органів Греції з клопотаннями або дорученнями до того, як вони встановлять об'єктивну істину у всіх обставинах... Можливо, вони з'являться завтра-післязавтра", - додав він.

Як повідомлялося, адвокат президента США Дональда Трампа Рудольф Джуліані в низці інтерв'ю заявляв про втручання колишнього віце-президента в українську політику й участь у корупційних справах. Зокрема, він стверджує, що колишнього генпрокурора України Віктора Шокіна було звільнено на прохання Байдена - нібито за те, що він розбирався у зв'язках Burisma з його сином Гантером Байденом.

Наприкінці січня 2020 року Шокін заявив, що його отруїли ртуттю п'ять місяців тому під час перебування в Греції, після чого він проходив тривалий період лікування.

"У мене немає явних ворогів, яких я точно знаю, що це ворог. Безумовно, одна з версій, але ця версія потребує дослідження, але є можливість причетності Байдена якимось чином до цих питань. Я звернувся офіційно до грецьких правоохоронних органів із цього питання... просив їх розслідувати... Офіційно я ще відповіді не отримав, хоча звернувся досить давно з питання порушення кримінального провадження у справі з моїм навмисним убивством", - розповів він.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Тіло ще одного чоловіка виявили рятувальники у Дніпрі після ракетних ударів

ЗАГРОЗА БАЛІСТИКИ ДЛЯ ЦЕНТРАЛЬНИХ І СХІДНИХ ОБЛАСТЕЙ УКРАЇНИ - ПОВІТРЯНІ СИЛИ

У передмісті Херсона внаслідок обстрілу загинула жінка

У Херсонській області на Великдень і поминальні дні під час комендантської години заборонено проводити богослужіння

Українська авіація за добу завдала ударів по шести місцях скупчення окупантів та їхньому пункту управління - Генштаб ЗСУ

Командир "Азова" закликає США скасувати заборону на передачу західного озброєння бригаді

Окупанти за добу завдали 25 ракетних і 52 авіаудари по Україні, обстріляли близько 110 міст і сіл

Зеленський провів у Дніпрі нараду

ЗСУ відбили на авдіївському, новопавлівському й бахмутському напрямках 57 атак окупантів за добу

Чоловік, про загибель якого в результаті обстрілу в Білопіллі повідомлялося раніше, живий, але у важкому стані

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА