14:54 04.03.2020

Україна залишається "частково вільною" країною в рейтингу Freedom House

2 хв читати
Україна залишається "частково вільною" країною в рейтингу Freedom House

Згідно зі звітом Freedom in the world 2020 ("Свобода у світі у 2020 році") міжнародної правозахисної організації Freedom House, Україна залишається "частково вільною" країною в рейтингу глобальних свобод.

"Україна здійснила низку позитивних реформ після повалення президента Віктора Януковича в 2014 році в результаті протестів. Проте корупція залишається хронічною, і ініціативи щодо боротьби з нею реалізуються лише частково. Напади на журналістів, активістів громадянського суспільства та представників груп меншин є частими, а дії поліції часто неадекватні", - йдеться у звіті на сайті Freedom House.

В організації також нагадали, що Росія окупувала автономний український регіон Крим, а військові РФ "підтримують озброєних сепаратистів у східній частині Донбасу".

У звіті наголосили, що міжнародні спостерігачі визнали президентські вибори 2019 року в Україні "конкурентними і гідними довіри", хоча голосування не змогло відбутися в Криму та на окупованих територіях Донбасу. Парламентські вибори також назвали "загалом конкурентними і гідними довіри, незважаючи на деякі проблеми". "Голосування знову не було можливим у Криму й утримуваних сепаратистами частинах Донбасу. Отже, вибори заповнили лише 424 із 450 місць. Крім того, близько 1 млн українських громадян не можуть голосувати, тому що у них немає зареєстрованої адреси", - повідомляється у звіті.

Щодо свободи ЗМІ експерти Freedom House наголосили, що "бізнес-магнати володіють багатьма каналами і впливають на них, використовуючи їх як інструменти для просування своїх програм".

"Президент Зеленський отримав значну підтримку від медіа, контрольованих банківським магнатом Ігорем Коломойським. Інші партії також отримують сприятливе висвітлення від "дружніх" медіа", - йдеться у звіті.

Freedom House також звертає увагу на те, що час від часу президент України Володимир Зеленський відмовлявся відповідати на запитання репортерів, а його співробітники іноді відмовляли журналістам у доступі до приміщень, куди їм дозволено входити згідно із законом.

Крім того, зазначено, що Україна давно страждала від корумпованих і політизованих судів, проте "нещодавні ініціативи з реформування, спрямовані на вирішення цієї проблеми, зупинилися або не виправдали очікувань".

"Хоча гарантії належної процедури є, на практиці особи, що мають фінансові ресурси і політичний вплив, можуть уникнути переслідування за протиправні дії", - вважають у Freedom House.

Крім того, наголошується, що уряд України домігся незначного прогресу у виконанні внутрішніх і міжнародних вимог розслідувати та переслідувати в судовому порядку злочини, вчинені в останні місяці адміністрації президента України Януковича наприкінці 2013-го - на початку 2014 року, зокрема розстріл протестувальників.

Як повідомлялося, у звіті за 2019 рік Україну також було визнану "частково вільною" країною.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Китай розпочав здійснення історичної місії зі збору зразків зі зворотного боку Місяця

МЗС рекомендує громадянам України уникати відвідування місць масового скупчення людей у Тбілісі

Уряд продовжив на 1 місяць термін дії відстрочки від призову співробітникам "Укрзалізниці"

Затримано керівника ДП "Адміністрації річкових портів", якого підозрюють в одержанні хабаря за дозвіл влаштувати місця для відпочинку на причалах

Єрмак і Сіято обговорили ключові питання українсько-угорських відносин

У Бородянці Київської області "зникли" 20 млн грн на відновлення - Держаудитслужба

Ворог завдав два ракетних і 65 авіаударів, обстріляв понад 110 населених пунктів

Українська авіація завдала ударів по 13 районах зосередження особового складу ворога - Генштаб ЗСУ

За добу на фронті відбулося 97 бойових зіткнень, ЗСУ відбили 28 атак на авдіївському напрямку - Генштаб

На Харківщині знищено ворожий розвідувальний БПЛА - ОК "Схід"

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА