14:11 07.04.2020

Генпрокурор: Жодних умов мого призначення не було, прізвище Порошенка не звучало

3 хв читати
Генпрокурор: Жодних умов мого призначення не було, прізвище Порошенка не звучало

Генеральний прокурор Ірина Венедіктова запевняє, що умов її призначення на посаду в контексті відкриття конкретних кримінальних проваджень не було, було лише прохання "навести порядок".

"Скажу абсолютно відверто: завдання жодні не ставилися. Фраза, з якою я пішла в ДБР, була та ж сама фраза, з якою я пішла в Офіс генерального прокурора: "Наведи порядок". Все. Це єдине, що проговорювалося", - сказала генпрокурор в інтерв'ю інтернет-виданню "Українська правда", оприлюдненому у вівторок.

Венедіктова спростувала інформацію про те, що умовою її призначення нібито могло бути притягнення до кримінальної відповідальності п'ятого президента України Петра Порошенка.

"Взагалі жодних умов не стояло і прізвище Порошенка не звучало", - сказала Венедіктова, допустивши, що історія з кримінальним переслідуванням Порошенка була "для розвороту певних речей в сторону політики".

За словами Венедіктової, її призначення на посаду генпрокурора з президентом Володимиром Зеленським не обговорювалося заздалегідь, усе було визначено в останній момент і, як припускає генпрокурор, публікації в ЗМІ з її прізвищем як можливого кандидата на посаду, могли спровокувати саме призначення.

Що стосується звільнення з посади заступника генпрокурора Віктора Трепака, то, як запевняє Венедіктова, конфліктів у неї з Трепаком не було, курирування розслідувань конкретних справ у нього ніхто не забирав.

Водночас генпрокурор зазначила, що Трепак мав намір спровокувати відкриття незаконного кримінального провадження стосовно лідера партії "Голос" Святослава Вакарчука за фактами, які розслідує Фіскальна служба за заявою екс-глави Адміністрації президента часів Андрія Портнова.

"Це доповідна записка про те, що я маю узаконити ЄРДР щодо Святослава Вакарчука… По ньому незаконно були внесені дані в ЄРДР. Оце, я вважаю, – незаконна річ, про яку я зазначила Віктору Миколайовичу (Трпепаку)", - розповіла Венедіктова.

Вона пояснила, що без акту податкової перевірки незаконно реєструвати в ЄРДР справу стосовно конкретної людини, а не за фактом можливого правопорушення. "А щодо народного депутата дані в ЄРДР можуть вноситися виключно генеральним прокурором", - додала вона.

Говорячи про розслідування кримінальних проваджень у зв'язку з оприлюдненням народним депутатом Гео Леросом (фракція "Слуга народу") відеозаписів, на яких людина, схожа на брата глави ОП Єрмака Дениса, обговорює питання призначення на державні посади, генпрокурор зазначила: "Я не хочу бути заручницею та інструментом певних політичних рішень. Так, справа є в САП із цього приводу, є справа в ДБР, є в СБУ. Тому давайте подивимося, що зроблять правоохоронні органи і куди вони вийдуть... Моє завдання – забезпечити повністю, щоб було процесуальне керівництво і щоб процес рухався... об’єктивно, справедливо організувати це розслідування".

За її словами, лише після проведення експертизи можна робити висновок про те, чи автентичні відеозаписи, оприлюднені Леросом.

Венедіктова додала, що спілкувалася з главою Офісу президента Андрієм Єрмаком у контексті розслідування цієї справи, і той "попросив розібратися об'єктивно і не затягувати".

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА