14:44 10.04.2020

Комітет ВР у проекті правок до держбюджету-2020 пропонує дати Мінфіну право на операції з ВВП-варантами та розширити держгарантії

3 хв читати
Комітет ВР у проекті правок до держбюджету-2020 пропонує дати Мінфіну право на операції з ВВП-варантами та розширити держгарантії

Надати Міністерству фінансів України право здійснювати операції з державними деривативами (ВВП-варантами), зокрема їх обмін, випуск, купівлю, викуп та продаж, пропонується в доопрацьованому бюджетним комітетом законопроекті правок до держбюджету-2020 року, що є в розпорядженні агентства "Інтерфакс-Україна".

Згідно з ним, одним із джерел для здійснення таких угод можуть бути, як виняток із чинних положень Бюджетного кодексу, держзапозичення понад обсяги, встановлені в державному бюджеті для фінансування його дефіциту.

"Умови таких угод визначає Кабінет Міністрів", - пропонує комітет.

Він також вважає за необхідне тимчасово, до кінця цього року, прибрати в Бюджетному кодексі обмеження на надання держгарантій і граничного обсягу держборгу.

Чинний закон про держбюджет містить статтю про граничний розмір на кінець цього року держборгу в 2 трлн 45,1 трлн грн і гарантованого держборгу в 318,4 млрд грн, тоді як у проекті правок запропоновано встановити граничний розмір держборгу 2 трлн 386,8 млрд грн, а також прибрати обмеження в 29,3 млрд грн на держгарантії у 2020 році.

Крім того, комітет виступає за можливість давати держгарантії компаніям під весь обсяг виконання боргових зобов'язань, що залучаються на інвестпроекти, тоді як чинний закон про держбюджет обмежує їх 80% таких зобов'язань.

ВВП-варанти були випущені в рамках реструктуризації держборгу в 2015 році замість єврооблігацій на номінальну суму $3,2 млрд і не є частиною держборгу країни. Платежі за ВВП-варантами здійснюватимуться щорічно в грошовій формі в доларах США залежно від динаміки зростання реального ВВП України в 2019-2038 рр., проте через два календарні роки - тобто між 2021-м і 2040 роками.

Якщо приріст ВВП за рік буде нижчий за 3% або реальний ВВП буде менший за $125,4 млрд, виплат за паперами не буде. В разі якщо приріст реального ВВП становитиме від 3% до 4%, виплата за паперами становитиме 15% перевищення показника ВВП над 3%, а якщо вище 4% - то ще плюс 40% перевищення показника ВВП над 4%. Крім цього, з 2021-го по 2025-й платежі обмежені 1% ВВП.

Орієнтовно виплати за ВВП-варантами у 2021 році оцінюються в $40 млн.

Після випуску ВВП-варантів наприкінці 2015 року вони котирувалися за курсом близько 50% номіналу, після чого просіли до 30%, а історичним мінімумом було 28,257% у середині листопада 2016 року. Потім розпочалося зростання їх котирувань, і на середину квітня 2018 року в очікуванні відновлення фінансування МВФ ці папери подорожчали до локального максимуму в 72,5%.

Однак проблеми в переговорах з МВФ знову призвели до їх падіння майже до 50% номіналу на початок жовтня-2018, коли Київ, нарешті, домовився з МВФ про новий транш. Нове зростання цих паперів, як і котирувань єврооблігацій України, розпочалося навесні 2019 року з виборів президента, на яких переміг Володимир Зеленський. А позначку в 100% номіналу їх котирування вперше подолали в середині січня цього року.

Однак пов'язана з епідемією коронавірусу криза знову обвалила котирування цих паперів, у другій половині березня вони знову опускалися до 50% номіналу, проте на новинах про ймовірне отримання Україною великого кредиту МВФ та інших МВФ ці папери подорожчали й наразі котируються близько 76% від номіналу.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Насильство російських військових над мирними жителями має системний характер - Офіс генпрокурора

Україна і Польща погодили продовження діяльності Польського центру підтримки культури в Україні на 2024 рік

World Monuments Fund реалізує майже 20 проєктів, спрямованих на збереження архітектурної спадщини України

Зеленський звільнив Марка Шевченка з посади посла України в Молдові

Глави МЗС України та Індії провели в Нью-Делі двосторонні переговори та оглядове засідання міжурядової комісії

Карандєєв анонсував будівництво безпечного фондосховища для українських музейних цінностей

У низці областей України в п'ятницю очікуються грози

Наразі немає інформації про можливий перетин повітряного простору Молдови російськими ракетами під час атаки на Україну - ПС ЗСУ

Зеленський назвав пріоритети в роботі РНБО

На Хмельниччині внаслідок атаки РФ пошкоджено 6 приватних будинків і дитячий табір, без постраждалих

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА